Αγάπη

Πριν ξεκινήσετε :

  • Παρουσίαση της δουλειάς στις ..... (ορίστε ημερομηνία που θα παρουσιάσετε την εργασία σας)
  • Χρησιμοποιήστε τη σελίδα της Βοήθειας, όποτε χρειάζεται.
  • Πριν δημιουργήσετε την ψηφιακή σας αφήγηση συμπληρώστε το Ερωτηματολόγιο 2α, στο τέλος της σελίδας σας. Μετά το τέλος της αφήγησης ζητήστε από τις άλλες ομάδες να απαντήσουν στο Ερωτηματολόγιο 2β, επίσης στο τέλος της σελίδας σας.14. Jacob Jordaens

(Αμβέρσα, 1593 - 1678) Ο ∆ίας και ο Ερμής στο σπίτι του Φιλήμονα και της Βαυκίδας
14. Jacob Jordaens Ο ∆ίας και ο Ερμής στο σπίτι του Φιλήμονα και της Βαυκίδας.jpg
14. Jacob Jordaens, Ο ∆ίας και ο Ερμής στο σπίτι του Φιλήμονα και της Βαυκίδας

Αποστολή 1
1. Περιγράψτε τον πίνακα για κάποιον που δεν βλέπει.

Σε αυτόν τον πίνακα μπορούμε να δούμε τέσσερις ανθρώπους οι οποίοι ίσως είναι μια οικογένεια, ίσως είναι και συγγενείς είτε απλοί γνωστοί. Καταλαβαίνουμε πως είναι αρκετά φτωχοί από τους μανδύες, και γενικά τα ρούχα που φοράνε, καθώς και δύο άτομα δεν φοράνε καν ρούχα. Όμως όσο φτωχοί και αν είναι, τουλάχιστον μπο
ρούμε να διακρίνουμε πως ένας σχετικά ηλικιωμένος άνθρωπος με μούσια και μουστάκι βάζει ένα ποτό στο ποτήρι ενός παχουλού, γυμνού άνδρα, καθισμένος σε μια καρέκλα. Δίπλα του υπάρχει ένα γυμνό αγόρι, αρκετά μεγαλόσωμο με ένα καπέλο και ένα πούπουλο πάνω στο καπέλο του. Το αγόρι φαίνεται να χαϊδεύει μια χήνα. Μπορεί να είναι σπίτι, σε μια φτωχική καλύβα, αλλά και σε ένα φτωχικό εστιατόριο της εποχής εκείνης. Ίσος πάλι είναι σε κάποιους φίλους, καλεσμένοι σε ένα φιλικό τραπέζι. Παραδίπλα από το αγόρι βρίσκεται η νοικοκυρά του σπιτιού με μια μπαντάνα στο κεφάλι, έναν μακρύ μανδύα και μια πετσέτα τυλιγμένη γύρω από τον λαιμό της.

Σε αυτόν τον πίνακα παρατηρούμε τέσσερεις ανθρώπους οι οποίοι μοιράζονται αξέχαστες ώρες διασκέδασης σε μια φτωχική καλύβα. Υπάρχουν τρεις άντρες και μια γυναίκα. Οι δύο καθισμένοι άντρες φαίνονται να βρίσκονται σε μια άσχημη οικονομική κατάσταση μιας και δεν φορούν πολλά ρούχα, άρα διαπιστώνουμε ότι είναι οι φιλοξενούμενοι. Ένας από αυτούς φοράει ένα περίεργο καπέλο με ένα φτερό καρφιτσωμένο στα πλάγια. Αυτός μπορεί να είναι ο Ερμής καθώς είναι γυμνασμένος. Με το δεξί του χέρι χαϊδεύει έναν ήρεμο αετό. Δίπλα από τον Ερμή στέκεται η νοικοκυρά και με ένα καλοσυνάτο μορφασμό καλωσορίζει τον Ερμή. Ο άλλος άντρας κάθεται σε μια πολυθρόνα. Αυτός πρέπει να είναι ο Δίας μιας και προηγουμένως αναφέραμε τον αετό. Ο Δίας είναι τεράστιος και μάλλον σκεφτικός Με το αριστερό του χέρι κρατάει ένα ποτήρι, , το οποίo με ευχαρίστηση το γεμίζει με κρασί ο νοικοκύρης του σπιτιού.

Σε αυτόν τον πίνακα μπορούμε να δούμε δύο ανθρώπους οι οποίοι είναι χαρούμενοι. Είναι όρθιοι αλλα υπάρχουν και δύο ακόμα ανθρώποι που κάθονται και δεν φαίνονται χαρούμενοι.Θα ήθελα να σημειώσω πως ο ένας από τους δύο ανθρώπους που ειναι όρθιοι είναι γυναίκα.Οι δύο άντρες που κάθονται είναι μισόγυμνοι και ο ένας από αυτούς είναι πιο γυμνασμένος αντίθετα με τον άλλον.Ο όρθιος άντρας βάζει νερό (θα μπορούσε να είναι και κάτι άλλο)στον μη γυμνασμένο άντρα.Ο γυμνασμένος άντρας χαϊδεύει μια χήνα και μιλάει με την γυναίκα.Το σπίτι είναι αρκετά παλιό και δεν φαίνεται ασφαλές.

Σε αυτόν τον πίνακα βλέπω τρεις άνδρες, μια γυναίκα και μια πάπια. Ο ένας άνδρας γεμίζει το ποτήρι ενός άλλου, ενώ ο άλλος κοιτάει την γυναίκα που φαίνεται να είναι μεγάλης ηλικίας και την πάπια. Ο χώρος είναι φτωχικός το ίδιο και τα ρούχα τους, αλλά φαίνεται να περνάν καλά με αυτά που έχουν.

Σε αυτό το έργο τέχνης μπορούμε να δούμε κάποιους ανθρώπους που πιθανών γιορτάζουν ή δειπνίζουν.Ο άντρας που βάζει κρασί,έχει καλέσει τους δύο φίλους του και η γυναίκα του τους φιλεύει κάτι.Η οικία είναι παλιά και φτωχική.Δεν φαίνεται ασφαλής.Η ηλικιωμένη κυρία που προφανώς είναι η γυναίκα του οικοδεσπότη μαζί με τον ένα φίλο χαϊδεύουν ένα πτηνό.

2. Ποια ατμόσφαιρα αποπνέει το έργο; Ποια συναισθήματα πιστεύετε έχουν τα πρόσωπα του έργου;


Η ατμόσφαιρα είναι οικογενειακή και ήρεμη. Το κύριο συναίσθημα που σίγουρα νιώθουν τα πρόσωπα του έργου είναι αγάπη, διότι δείχνουν πολύ άνετοι ο ένας απέναντι απ' τον άλλον. Επίσης αισθάνονται χαρά, αφού γιορτάζουν μαζί ο ένας με τον άλλο, χωρίς διαφωνίες και καυγάδες.
Είναι όλοι τους ευτυχισμένοι αφού είναι φίλοι και περνάνε υπέροχο χρόνο μαζί.
Η ατμόσφαιρα που αποπνέει το παραπάνω έργο είναι ευχάριστη, γεμάτη καλοσύνη καθώς το έργο περιέχει μια ζεστασιά. Το κύριο συναίσθημα που σίγουρα νιώθουν τα πρόσωπα του έργου είναι αγάπη, διότι δείχνουν πολύ άνετοι ο ένας απέναντι απ' τον άλλον...
Η ατμόσφαιρα που αποπνέει το έργο είναι ευχάριστη και ζεστή διότι οι σπιτονοικοκύρηδες προσφέρουν με καλοσύνη και με ευγένεια τα υπάρχοντα τους ώστε να κάνουν τους φιλοξενούμενους να νιώσουν την σπιτική ζεστασιά και την αγάπη…
Η ατμόσφαιρα που αποπνέει δεν είναι αρκετά χαρούμενη.Ο πίνακας δεν έχει χρώμα και τα πρόσωπα μοιάζουν με μαρμάρινα.Εάν υπήρχε λίγο χρώμα(απλά για να κάνει αντίθεση) θα ήταν καλύτερα.
Η ατμόσφαιρα πιστεύω ότι είναι πολύ ζεστή και ευχάριστη ενώ τα πρόσωπα στην εικόνα φαίνεται να διασκεδάζουν και να το ευχαριστιούνται. Από την εικόνα λείπει το χρώμα αλλά κατά την γνώμη μου δεν χαράζετε να μπει.


Αποστολή 2
3. Αν σας έλεγαν να προσθέσετε χρώμα/τα στον πίνακα, ποιο/α θα ήταν; Σε ποιο/α σημείο/α; και γιατί;

Θα προσθέταμε χρώμα στα έπιπλα και στο σπίτι αφού οι άνθρωποι έχουν το χρώμα του δέρματος.

Αμα θα έβαζα χρώματα θα ήταν σκουρόχρωμα όπως μπλε στους χιτώνες για να τονίσω ότι ήταν φτωχοί και μπορεί να έβαζα ανοιχτόχρωμα στα ρούχα του Φιλήμονα και της Βαυκίδας. Όμως μπορεί να έβαζα και ανοιχτόχρωμα χρώματα στον πίνακα όπως λαχανί για τους χειτώνες και άσπρο για το υπόλοιπο για να τονίσω την καλωσύνη τους προς τους θεούς. Και ίσως λίγο ροζ στα ρούχα του Φιλήμονα και της Βαυκίδας για να δείξω την αγάπη τους.

Αν έβαζα χρώμα στον πίνακα θα έβαζα ανοιχτά χρώματα οπώς (πορτοκαλί, λαχανί, γαλάζιο κ.τ.λ.) στα ρούχα για τονίσω ότι αν και δεν ήταν πλούσιοι αλλά είχαν μια ελπίδα μέσα τους . Θα έβαζα μπεζ στο σπίτι, στα έπιπλα και στα αντικείμενα για να τονίσω ότι δεν ήταν πλούσιοι. Ενώ στη χήνα θα έβαζα άσπρο και πορτοκαλί για να δείξω ότι η χήνα ήταν η ομορφότερη.


Θα έβαζα χρώματα όπως το : κόκκινο ή πράσινο στις κουρτίνες για να φωτιστεί το δωμάτιο, ίσος λίγο ροζ ή πορτοκαλί στο φόρεμα της Βαυκίδας για να δήξει λίγο πιο έντονα την καλή διάθεση της. Σίγουρα θα έβαζα χρώμα στα σεντόνια που φοράει ο Ερμής και ο Δίας όπως μπλε στον Ερμή γιατί αναδεικνύει το καλλίγραμμο σώμα του και κόκκινο για να φανεί η ευγενική του φύση.4. Καταγράψτε το διάλογο μεταξύ των προσώπων που απεικονίζονται στον πίνακα.

Φιλήμονας: Περάστε τι να σας φιλέψω;
Βαυκίδα: Σαν το σπίτι σας...
Δίας:Ευχαριστούμε είστε πολύ φιλόξενοι....Βάλε λίγο κρασί να ξεδιψάσουμε...
Φιλήμονας: Μόνο που δεν έχουμε αρκετό
Δίας:Βρε βάλε εσύ …. ΜΜΜμμμ πολύ γλυκό
Φιλήμονας:Να είναι καλά ο Διόνυσος
Δίας:Βάλε ακόμα λίγο.
Φιλήμονας: Αφού δεν έχει...Τι κάνατε στην κανάτα μου...Ποιοι είστε; Τι θέλετε από εμάς...
Βαυκίδα:Λες να είναι...Αποκλείεται....
Φιλήμονας:Μα... άμα δεν... τότε πώς....
Ερμής:Ναι, είμαστε ο Ερμής και ο Δίας...Ήρθαμε στον κόσμο σας για να δούμε αν είστε τίμιοι, αγαπημένοι και φιλόξενοι.Ωραία αυτή η χήνα ..
Φιλήμονας:.Είναι η μόνη μας...
Βαυκίδα:Τι ‘ναι αυτά τα λόγια Φιλήμονα; Χαλάλι τους!! Για σας αγαπημένοι, οτιδήποτε!!
Δίας:Θα σας χρωστάμε χάρη..... Πέστε τι σας βαστάει η καρδιά σας; Μην ντρέπεστε, μιλήστε ελεύθερα.
Φιλήμονας:Να μετατρέψετε το σπίτι μας σε αρχοντικό.
Βαυκίδα:Μην είσαι υπερβολικός καλέ μου...
Δίας:Αρχοντικό θέτε; Θα το ‘χετε! Ερμής:Θέλετε τίποτε άλλο;
Βαυκίδα:Εμμ...όχι...βασικά ναι, μια χαρούλα..
Δίας:Πες μου γλυκιά μου, τι θες;
Βαυκίδα:Να πεθάνουμε μαζί ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε τον έρωτά μας μαζί... ως το τέλος. Αγαπημένοι, ευτυχισμένοι.
Δίας:Ότι σας βαστάει, να το ‘χετε.
Ερμής:Σας εύχομαι τα καλύτερα.
Φιλήμονας:Άντε γυναίκα, έχουμε φιλοξενούμενους. Τράβα να στρώσεις :τραπέζι.
Βαυκίδα:Φυσικά!Ότι πει ο λατρεμένος μου...


Αποστολή 3
5. Αναζητήστε την ιστορία του Φιλήμονα και της Βαυκίδας στη σελίδα της Βοήθειας και αφηγηθείτε μια σύγχρονη εκδοχή της.
Caravaggio

(Ρώμη, 1571 - 1610) ∆είπνο στους Εμμαούς (1601)
14 c Caravaggio Supper at Emmaus.jpg


Αποστολή 1
1. Περιγράψτε τον πίνακα.
Σε αυτόν τον πίνακα βλέπουμε τρεις άντρες και μία γυναίκα. Τρώνε νόστιμα φαγητά όπως κρέας και φρούτα. Είναι σε ένα παλιό σπίτι το οποίο είναι καλό σε ατμόσφαιρα. Φοράνε
μανδύες κόκκινους ,μαύρους και άσπρους.

Σε αυτόν τον πίνακα αντικρίζω ένα μεγαλοπρεπές τραπέζι γεμάτο νόστιμες λιχουδιές, φαγητά, ποτά και γλυκίσματα. Πιθανόν να βρισκόμαστε σε ένα σπίτι ενός μεγαλοϊδιοκτήτη ή στο πανδοχείο της εποχής. Στην μέση ένας μεγαλόσωμος άνδρας, ίσως ο άρχοντας του σπιτιού, ο οποίος δίχνει να ερμυνεύει κάτι. Έχει μακρυά
καστανά μαλλιά (μπούκλες) και φοράει έναν χυτώνα σε χρώματα του άσπρου και του κόκκινου. Στα δεξιά του άνδρα αυτού βρίσκεται ένας σχετικά ηλικιωμένος άνδρας με γκρι μαλλιά, μούσι και μουστάκι, φοράει ένα καφέ παλτό με ένα άσπρο λουλούδι στην τσέπη και από κάτω ένα άσπρο μακρυμάνικο μπλουζάκι. Από την έκφραση των χεριών του τα οποία είναι ελαφρά ανοιγμένα το κάθε ένα από την μεριά του, καταλαβαίνω πως είναι πιθανόν χαρούμενος, ενθουσιασμένος κιαι ίσως θαυμάζει κάποιον. Αριστερά του άρχοντα του σπιτιού βρίσκεται ένας όρθιος άνθρωπος με μια άσπρη μπαντάνα στο κεφάλι. Φοράει ένα καφέ παλτό από πάνω, μια μπλούζα καφέ και άσπρη. Δείχνει να κοιτάζει με προσοχή τα λόγια του ''άρχοντα''. Από δύπλα του βρίσκεται ένας ηλικιωμένος άνθρωπος με καστανά μαλλιά, γένια και μουστάκι και φοράει ένα καφέ μακρυμάνικο μπλουζάκι.

Σε αυτόν τον πίνακα «∆είπνο στους Εμμαούς» πιθανόν να βρισκόμαστε σε ένα σε ένα πανδοχείο της εποχής. Στην μέση του τραπεζιού κάθεται ένας κύριος ο οποίος φοράει ένα πανέμορφο χιτώνα και υπέροχο άσπρο μανδύα. Από την έκφραση του προσώπου του φαίνεται να έχει μέσα του γαλήνη και ηρεμία. Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να είναι ο Χριστός. Γύρω του υπάρχουν άλλοι τρεις άντρες εκ των οποίων οι δυο κοιτάζουν τον Χριστό με μεγάλη αμφιβολία και αναστάτωση .Μάλλον είναι οι μαθητές του Χριστού που δυσκολεύονται να τον αναγνωρίσουν . Ο άλλος κύριος μάλλον από αυτά που φοράει πρέπει να είναι ο μάγειρας ο οποίος κοιτάζει τον Χριστό με αφοσίωση και θαυμασμό. Το τραπέζι είναι πλούσιο έχοντας επάνω μια ποικιλία από τρόφιμα με βασικά το ψωμί και το κρασί. Επίσης έχει μια πιατέλα κοτόπουλο και φρούτα.

Στον πίνακα λίγο πιο πάνω βλέπουμε ένα δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται ένα τραπέζι με τρόφιμα και γύρω κάθονται τέσσερις άντρες.Ο ζωγράφος τόνισε αρκετά τα ρούχα τους.Τα πρόσωπα τους είναι αρκετά σοβαρά αλλά ταυτόχρονα και θυμωμένοι.Στον πίνακα υπάρχουν αρκετές λεπτομέριες όπως το τραπεζομάντιλο πάνω στο τραπέζι και το το βάζο στο τραπέζι εχει ζωγραφισμένα σχέδια πάνω του.

Σε αυτόν τον πίνακα βλέπω τον Χρηστό και τρείς άνδρες να τον αγριοκοιτάζουν. Αυτός έχεις σκυμμένο το κεφάλι και με διστακτικότητα σηκώνει το χέρι του. Στο τραπέζι υπάρχουν πολλών ειδών φαγητά ενώ το φόντο από πίσω είναι αρκετά σκουρόχρωμο. Οι άνδρες φαίνονται τσαντισμένοι και θυμωμένοι μαζί του.

Σε αυτό τον πίνακα μπορούμε να δούμε ανθρώπους οι οποίοι γιορτάζουν. Μάλλον είναι πλούσιοι αφού το τραπέζι αποτελείτε από πολλά φαγητά όπως: κρέας, φρούτα,ψωμί και πλούσιο σε ωρίμανση κρασί .Ένα χαρμόσυνο γεγονός θα δημιούργησε αυτή τη γιορτή.

2. Ποιοι οι συμβολισμοί της νεκρής φύσης;

Πάνω στο τραπέζι υπάρχει μια ποικιλία από τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα στην ζωγραφική ονομάζονται συμβολισμοί της νεκρής φύσης. Σε αυτό τον πίνακα είναι το ψωμί το κρασί το κοτόπουλο και τα φρούτα .

Τα τρόφιμα είναι οι συμβολισμοί της νεκρής φύσης μέσα στον πίνακα.Τα τρόφιμα κάνουν τον πίνακα πιο ζωντανο.

Οι συμβολισμοί της νεκρής φύσης είναι τα φαγητά πάνω στο τραπέζι.Σε αυτή την περίπτωση είναι το ψωμί, το κρασί, το κοτόπουλο, τα φρούτα και ότι άλλο τρόφιμο υπάρχει.

Οι συμβολισμοί τις νεκρής φύσης κατά την γνώμη μου είναι τα τρόφιμα που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι δηλαδή το ψωμί, το κοτόπουλο και τα φρούτα.3. Συγκρίνετε το προσχέδιο του πίνακα Ο ∆ίας και ο Ερμής στο σπίτι του Φιλήμονα και της Βαυκίδας,
με το τελικό σχέδιο που υπάρχει στο Musée National του Ελσίνκι. και το έργο του Caravaggio
∆είπνο στους Εμμαούς.

Κατά την γνώμη μου το κοινό που έχουν αυτοί οι τρείς πίνακες είναι ότι σε όλλους δεν υπάρχεις κανένας μόνος, ο οποίος χρειάζεται συντροφιά. Επείσης ο 1ος και ο τελευταίος πίνακας είναι φτιαγμένος με τα ίδια υλικά. (χρώματα κ.λ.π.)

Το κοινό που έχουν και οι τρεις πίνακες είναι ότι υπάρχει μια μικρή συντροφιά η οποία βρίσκεται γύρω από ένα πλούσιο τραπέζι. Υπάρχουν όμως και διαφορές όπως τα χρώματα. Ο πρώτος πίνακας το προσχέδιο του πίνακα «Ο ∆ίας και ο Ερμής στο σπίτι του Φιλήμονα και της Βαυκίδας» είναι ζωγραφισμένος με μολύβι σε σχέση με τους άλλους δύο που είναι ζωγραφισμένοι με πινέλα και διακρίνονται κυρίως τα χρώμα τα κόκκινο και άσπρο. Επίσης μια άλλη διαφορά είναι οι λεπτομέρειες της νεκρής φύσης που υπάρχουν στους δύο τελευταίους πινάκες σε με το προσχέδιο.

Νομίζω πως δεν υπάρχει κάτι κοινό στους πίνακες. Αλλά ανάμεσα στον πίνακα "Jordaens, Jacob, ateljeeJupiter ja Merkurius Filemonin ja Bauciin vieraina, 1645-50" και στον πίνακα "Jordaens, Jacob, ateljeeJupiter ja Merkurius Filemonin ja Bauciin vieraina, 1645-50" υπάρχει ένα κοινό ότι και οι δύο πίνακες είναι έγχρωμοι.

Ο ένας πίνακας δεν έχει καμία σχέση με τον άλλο. Στον έναν πίνακα οι φιγούρες είναι χαρούμενες και φαίνεται να διασκεδάζουν ενώ στον άλλο άκεφες και κουρασμένες. Τα πρόσωπα είναι το μόνο κοινό που έχουν οι δύο εικόνες.

Αποστολή 2
4. Δημιουργήστε μια παρουσίαση και παρουσιάστε τα συμπεράσματά σας.

50. François Boucher

(Παρίσι, 1703 - 1770) Η Αρπαγή της Ευρώπης
50. François Boucher Η Αρπαγή της Ευρώπης.jpg
50. François Boucher Η Αρπαγή της Ευρώπης


Αποστολή 1

1. Αναζητήστε το μύθο που αναπαριστά ο πίνακας, στη σελίδα της Βοήθειας και τον κατάλογο της έκθεσης αφηγηθείτε με 50 περίπου λέξεις.

H Ευρώπη μια μέρα πήγε στα λιβάδια για να παίξει με τις φίλες της. Ο Δίας για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε ήρεμο ταύρο. Η Ευρώπη άρχισε να τον χαϊδεύει μέχρι που άρχισε να τον ιππεύει. Τότε ο ταύρος άρχισε να τρέχει με αστραπιαία ταχύτητα. Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα και έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκαν στο νησί, ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την παντρεύτηκε. Μετά από χρόνια ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο και το θρόνο της Κρήτης το πήρε ο μεγαλύτερος από τους γιους του ο Μίνωας.

Η Ευρώπη μια μέρα πήγε στα λιβάδια.για να παίξει με τις φίλες της και να μαζέψει λουλούδια. Εκεί συνάντησε τον θεό Δία. Εκείνος για να την πλησιάσει μεταμορφώθηκε σε εύσωμο και δυνατό ταύρο και πήγε δίπλα της κάνοντας δήθεν ότι βόσκει, σκεπτόμενος με τι τρόπο θα την κατακτούσε. Εκείνη τότε πλησίασε τον ταύρο - Δία και άρχισε να τον χαϊδεύει γοητευμένη από την ωραία κορμοστασιά του και τη μυϊκή του δύναμη. Σε λίγο δε δίστασε και να τον ιππεύσει.Ο μεταμορφωμένος σε ταύρο θεός διέσχισε τη θάλασσα συνοδευόμενος από Τρίτωνες και Νηρηίδες και έφτασε στην Κρήτη. Όταν αποβιβάστηκε στο νησί, ο ταύρος δεν φαινόταν πια, αλλά ο Δίας πήρε από το χέρι την Ευρώπη και την οδήγησε στο Δικταίον άντρο. Αργότερα, όταν ο Δίας εγκατέλειψε την Ευρώπη και πήγε στον Όλυμπο, η Ευρώπη πήρε για δεύτερο σύζυγό της το βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, που υιοθέτησε και τα παιδιά που είχε αποκτήσει αυτή από το Δία. Μετά το θάνατο του βασιλιά Αστέριου, το θρόνο της Κρήτης πήρε ο μεγαλύτερος από τους θετούς γιους του, ο Μίνωας, ο οποίος έγινε ο πρώτος Έλληνας θαλασσοκράτορας και νομοθέτης.

Μια μέρα η μικρή πανέμορφη Ευρώπη πήγε στα λιβάδια με τις φίλες της βόλτα να μαζέψουν όμορφα λουλούδια. Εκεί κοντά ήτανε και ο θεός Δίας και με το που την είδε την ερωτεύτηκε... Τότε άρχισε να σκέφτεται ιδέες για το πώς θα την πλησιάσει και θα την πάρει για γυναίκα του. Έτσι μεταμορφώθηκε σε όμορφο, μεγαλόσωμο ταύρο γεμάτο λουλούδια και ευωδιές, στάθηκε παραδίπλα απ' την Ευρώπη και μέσα σε λίγα λεπτά τον πλησίασε και ανέβηκε στην ράχη του και διέσχισαν μαζί τα απέραντα πελάγη. Έως που φτάσανε στην Κρήτη.

Μια μέρα που η Ευρώπη πήγε να παίξει με τις φίλες τις ο Δίας μεταμορφωμένος σε ταύρο για να την προσεγγίσει έκανε πως βοσκούσε στο χορτάρι. Η Ευρώπη θαμπώθηκε από την ομορφιά του ζώο και πήγε να ανεβεί επάνω του τότε ο Δίας άρχισε να τρέχει και την πήρε μαζί του μέχρι την Κρήτη όπου εκεί η Ευρώπη έμμηνε έγγειος στους τρεις γιούς της. Αργότερα παντρεύτηκε τον βασιλιά της Κρήτης Αστερίων.


2. Ποιο χαρακτηριστικό του πίνακα σας προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση και γιατί;
Εδώ μπρείτε να δείτε τον τελειωμένο πίνακα του καλλιτέχνη που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Γιατί πιστεύετε ότι ο Δίας μεταμορφώνεται σε ταύρο και όχι σε κάποιο άλλο ζώο;

Το χαρακτηριστικό που μου έκανε εντύπωση στο προσχέδιο του πίνακα είναι ότι ζωγράφος έχει δώσει έμφαση στην λεπτομέρεια της ενδυμασίας της Ευρώπης και του κεφαλιού του ταύρου. Επίσης ένα χαρακτηριστικό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στον πίνακα αναπαριστούνται πολλά βρέφη και παιδιά. Σε σχέση με τον τελικό πίνακα . Πιστεύω πως μεταμορφώθηκε σε ταύρο διότι ήταν ένα ιερό ζώο εκείνη την εποχή και επειδή ήταν οικείο προς το περιβάλλον που διαδραματίστηκε η σκηνή.

Το χαρακτηριστικό που μου έκανε εντύπωση είναι οι λεπτομέριες που έχει βάλει ο ζωγράφος και στους δύο πίνακες.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση περισσότερο ήταν πως η Ευρώπη πήθηκε από τον ταύρο - Δία και ανέβηκε κατευθείαν πάνω του. Πιστεύω πως ο Δίας μεταμορφώθηκε σε αυτό το αθώο ζώο διότι μπορεί να ήταν το αγαπημένο της Ευρώπης.

Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στον πίνακα είναι η ηρεμία του ταύρο. Πιστεύω ότι ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο και όχι σε άλλο ζώο γιατί ο ταύρος είναι ένα όμορφο και δυνατό ζώο που εύκολα θα μπορούσε να προσεγγίσει εύκολα την Ευρώπη.

Αποστολή 2
3. Αφηγηθείτε μια σύγχρονη εκδοχή του. Κινηματογραφήστε τη.

Η οικονομική κρίση

Αφηγητής:Όλα κυλούσαν ήσυχα στον Όλυμπο,όταν μια μέρα τους χτύπισε το κουδούνι ο σύμβουλος των ανθρώπων.....Τιν Τονκ.....
Δίας:Οοοοοοο...Πώς κι απ’ τα μέρη μας;
Σύμβουλος:Έχω άσχημα νέα.
Δίας:Οχ..να πανηκοβληθω;
Συμβουλος:Όχι απλώς σας κλείνουμε σαν εταιρεία.
Δίας:Μα…...πώς;
Σύμβουλος:Χρεωκοπήσατε.... Δεν βγάλατε πολλές λατρείες το τελυταίο διάστημα.... Α! Ξέχασα να πω ότι δεν θα πάρετε αποζημίωση. Πλέον είστε φτωχοί απλοί άνθρωποι
Δίας: ΑΠΛΟΙ;;;
Σύμβουλος:Αχά. ΚΑΙ άνθρωποι...
Δίας: ΑΝΘΡΩΠΟΙ;;;
Συμβουλος:Ναι, υπάρχει καμιά άγνωστη λέξη που δεν καταλαβαίνετε κύριε; Πρέπει να φύγετε άμεσα από εδώ πέρα, ο Όλυμπος δεν σας ανήκει πλέον.

Μετά από λίγο...

Δίας: Αχ αχ αχ, αυτός ο ανθρώπινος σύμβουλος, πάντα γρουσουζιά μας φέρνει...ποτέ δεν τον έχω αντικρήσει να χαμογελάει...Ερμήηη, τι θα κάνουμεεε;
Ερμής:Πάμε να βρούμε σπίτι.
Δίας:Κάτσε να ενημερώσω το status μου στο facebook, gmail, twitter, α! να κάνω και follow τον Σάκη Ρουβά.Είναι το είδωλό μου.
Ερμής:Πατέρα, ακούς τι λες;
Δίας:Φυσικά παιδί μου! Καλά τι σόι θεός θα είμουν εάν δεν είχα είδωλο;
Ερμής: Μεγαλειότατες, μααα... ΕΙΣΑΙ ΕΙΔΩΛΟ! !!
Δίας:Ααα ναι, σωστά. Άντε, σκέψου κάτι τώρα...
Ερμής:Πώς να σκεφτώ εφόσον με έχεις ζαλίσει με τους ήχους από το angry birds;
Δίας:Ελαα... Όλο δικαιολογίες είσαι... Δεν σκέφτεσαι και αρχίζω να εκνευρίζομαι... (ο Δίας βγάζει τους κεραυνούς του) Άντε γιατί θα στην ‘στράψω, και δεν θα ξέρεις από που σου ‘ρθε!
Ερμής:Χμμ... Γιατί να μην χτυπ..
Δίας: ..άμε τις πόρτες μία μία για να δούμε ποιος θα μας φυλέψει;Το παλιό καλό κόλπο....
Ερμής:Χαχαχ... ναι.. πατέρα, μερικές φορές με εντυπωσιάζεις!!
Δίας:Πλάκα κάνεις; Μερικές φορές;
Ερμής:Ναι, μερικές φορές(λέει αποφασιστηκά)
Δίας:Θα σου εκόψω τα πόδια μωρέ!
Ερμής:Τι έθεσα πάλι;
Δίας:Έχε χάρη που σε βαστάω ζωντανό ομωρέ, έχε χάρη... (Ο Ερμής παίρνει το ύφος του ‘’ -.- ‘’) Άιντε, τράβα...

Στην πόλη... Τικ τοκ τικ τοκ..... Κανένας δεν τους άνοιγε... ΚΑΝΕΝΑΣ... μέχρι που.....
(ανοίγει η πόρτα)

Ερμής:Γειά σας καλέ μου, μπορούμε να περάσουμε;
Φιλήμονας:Σας ξέρω; Είσαστε από ‘ δω;
Δίας:Είμαστε μετανάστες από τον Όλυμπο. (ο Ερμής σκουντάει τον Δία και του ψιθυρίζει στ’ αυτί: Δεν πρέπει να καταλάβουν ποιοι είμαστε...
Δίας:ΤΙΙ;
Ερμής:Λέω, ΔΕΝ πρέπει να καταλάβουν ποιοι είμαστε...
Δίας: Άααα.... εννοώ απ ‘το Αφγανιστάν!
Φιλήμονας:Μμμ...(κάνει πως σκέφτεται)Άντε περάστε …. Χριστούγεννα είναι..
Δίας:Να ‘στε καλά..
Φιλήμονας: Περάστε τι να σας φιλέψω; Βαυκίδα:Σαν το σπίτι σας... Δίας:Ευχαριστούμε είστε πολυ φιλοξενοι....Βάλε λίγο κρασί να ξεδιψάσουμε... Φιλήμονας:Μόνο που δεν έχουμε αρκετό..
Δίας:Βρε βάλε εσύ ….ΜΜΜμμμ πολύ γλυκό!
Φιλήμονας:Να 'ναι καλά ο Διόνυσος.
Δίας:Βάλε ακόμα λίγο. Φιλήμονας: Αφού δεν έχει...Τι κάνατε στην κανάτα μου...Ποιοι είστε; Τι θέλετε από εμάς... Βαυκίδα:Λες να είναι...Αποκλείεται....
Φιλήμονας:Μα... άμα δεν... τότε πώς.... Ερμής:Ναι είμαστε ο Ερμής και ο Δίας...Ήρθαμε στον κόσμο σας για να δούμε αν είστε τίμιοι, αγαπημένοι και φιλόξενοι. Παρεμπίπτοντος ωραία αυτή η γαλοπούλα...
Φιλήμονας:Χήνα είναι....Είναι η μόνη μας...
Βαυκίδα:Τι ‘ναι αυτά τα λόγια Φιλήμονα; Χαλάλι τους!! Για σας αγαπημένοι, οτιδήποτε!!
Δίας:Θα σας χρωστάμε χάρη..... Πες’ τε τι σας βαστάει η καρδιά σας; Μην ντρέπεστε, μιλήστε ελεύθερα.
Φιλήμονας:Να μετατρέψετε το σπίτι μας σε αρχοντικό.
Βαυκίδα:Μην είσαι υπερβολικός καλέ μου...
Δίας:Αρχοντικό θέτε; Θα το ‘χετε!
Ερμής:Θέλετε τίποτε άλλο;
Βαυκίδα:Εμμ...όχι...βασικά ναι, μια χαρούλα..
Δίας:Πες μου γλυκιά μου, τι θες;
Βαυκίδα:Να πεθάνουμε μαζί ωστε να μπορέσουμε να ζήσουμε τον έρωτά μας μαζί... ώς το τέλος. Αγαπημένοι, ευτυχισμένοι. Δίας:Ότι σας βαστάει, να το ‘χετε.
Ερμής:Σας εύχομαι τα καλύτερα.
Φιλήμονας:Άντε γυναίκα, έχουμε φιλοξενούμενους. Τράβα να στρώσεις τραπέζι.
Δίας: Πάμε στον σύμβουλο να το δείξουμε τα στοιχεία
Βαυκίδα:Να ξανάρθετε αγαπημένοι!!
Ερμής:Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.Να χαρήτε την αγάπη την ευτυχία σας και να είστε πάντα αγαπημένοι! (Στο γραφείο του σύμβουλου)
Σύμβουλος: Μάλιστα....Ενδιαφέρον.Ωραία, πήρα την απόφασή μου, θα σας τανοίξουμε και πάλι! Μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας!
Δίας:Επειτέλους, Χαράλαμπε! Σύμβουλος: Σύμβουλος, παρακαλώ το προτιμώ. Δίας:Σύμβουλε, έστω!Πρώτη φορά σε βλέπω να χαμογελάς! Σύμβουλος:Δεν είναι κι η μόνη!! (κλείνει το μάτι χαμογελώντας) Άντε, καλή αρχή, με επιτυχίες και λατρείες!
Ερμής:Ευχαριστούμε, ευγενικότατε.


Αποστολή 3

4. Αν και προέρχονται από διαφορετικούς καλλιτέχνες και έχουν δημιουργηθει για διαφορετικούς λόγους καθώς και διαφορετική θεματολογία (θέμα), πιστεύετε ότι οι τρεις πίνακες έχουν στη βάση τους κάποιο κοινό στοιχείο; Αν ναι, ποιο είναι αυτό; Υπάρχει συνδετικός κρίκος;

Και στους τρεις πίνακες βλέπουμε θεούς μεταμορφωμένους σε κάτι άλλο, σε όλους τους πίνακες υπάρχουν ζώα και όλοι οι άντρες φοράνε μανδύες. Επίσης όλοι οι πίνακες δεν έχουν πολλά χρώματα ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς απεικονίζει. Όλοι οι πίνακες , έχουν πολλούς ανθρώπους.


Κατά την γνώμη μας, υπάρχει συνδετικός κρύκος ανάμεσα στις 3 εικόνες, και αυτός ονομάζεται αγάπη, διότι σε όλες τις εικόνες εμφανίζεται αυτό το συναίσθημα.


Ερωτηματολόγιο 2α

Ερωτηματολόγιο 2β