Καλώς ήλθατε...
Σε μια εποχή που όλα έδειχναν να κυλάνε με τους δικούς τους ρυθμούς, αλλά κοσμογονικές αλλαγές συνέβαιναν κάτω από την επιφάνεια, δημιουργώντας μια καθημερινότητα ρευστή και γεμάτη αμφιβολίες και συνεχόμενες μετατροπές, που ο κόσμος δεν μπορούσε ούτε στα πιο ευφάνταστα όνειρά του να σκεφτεί ότι όλα θα εξελιχθούν όπως εξελίχθηκαν, δημιουργήθηκαν οι μύθοι.

Μύθοι για θεούς και θεές, ήρωες και μυθικά τέρατα, για πρόσωπα που υπήρξαν μόνο στη φαντασία των ανθρώπων, τα οποία δε διέφεραν και πολύ από εμάς. Ιστορίες που αφηγούνταν τις κρύες νύχτες του χειμώνα, γύρω από μια φωτιά που σιγόκαιγε ή τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού γύρω από ένα πλατάνι, για να ξορκίσουν το ακατανόητο, για να διασκεδάσουν, για να δημιουργήσουν ένα κοινό παρελθόν, κάτι που θα τους ένωνε μεταξύ τους.
Αυτό που δεν ήξεραν ήταν ότι ο απόηχος αυτών των αφηγήσεων, που πέρασαν από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα, μετά από μια μακρά περίοδο επώασης, θα έφτανε μέχρι τα χρόνια που οι βασιλιάδες, σε μιαν Ευρώπη σε αναβρασμό, θα κυβερνούσαν σαν να ήταν μετενσάρκωση των θεών που έβγαιναν από την αχλή του χρόνου και θα προσάρμοζαν όσα έφτασαν μέχρι τις μέρες τους κατά πώς τους βόλευε, ούτε επίσης ότι ακόμα περισσότερα χρόνια μετά οι μαθητές μας θα ξετύλιγαν το κουβάρι με τις ιστορίες, παίρνοντας τη μαγιά από το μακρινό παρελθόν και τα υλικά από την εποχή που ξαναγεννήθηκαν για να πλέξουν τις δικές τους αφηγήσεις με τα υλικά του σήμερα.
Μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες που επιλέγουν και τα θέματα που αγγίζουν συνεχίζουν με τη σειρά τους την μακραίωνη αλυσίδα του μύθου. Δίνοντας τη δική τους ερμηνεία προσθέτουν έναν ακόμα κρίκο στη γραφή της ιστορίας.
Σας καλωσορίζουμε στο wiki μας, το χώρο στον οποίο συνεργάζονται η Στ΄2 τάξη του 92ου Δ. Σχ. Θεσσαλονίκης και η Στ΄1 του 1ου Δ. Σχ. Νεάπολης.
Σας καλωσορίζουμε στις ιστορίες πέρα από το μύθο…

Οι εκπαιδευτικοί:

Αναστάσιος ΠαπάςΕλένη Μπούσια