Θεοί/θεές και ημίθεοι

Πριν ξεκινήσετε :
 • Συμπληρώστε το Ερωτηματολόγιο 1 στη σελίδα Ερωτηματολόγια
 • Κοινός διαδικτυακός τόπος εργασίας και ανταλλαγής απόψεων και σχολίων:
 • Παρουσίαση της δουλειάς στις ..... (ορίστε ημερομηνία που θα παρουσιάσετε την εργασία σας)
 • Χρησιμοποιήστε τη σελίδα της Βοήθειας, όποτε χρειάζεται.
 • Πριν δημιουργήσετε την ψηφιακή σας αφήγηση συμπληρώστε το Ερωτηματολόγιο 2α, στο τέλος της σελίδας σας. Μετά το τέλος της αφήγησης ζητήστε από τις άλλες ομάδες να απαντήσουν στο Ερωτηματολόγιο 2β, επίσης στο τέλος της σελίδας σας.9. Paolo Farinati

(Βερόνα, 1524 - 1606) Η διαμάχη ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα (
http://bit.ly/10n0bXA)

9. Paolo Farinati, Η διαμάχη ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα.jpg
9. Paolo Farinati, Η διαμάχη ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα - http://bit.ly/10n0bXA


Αποστολή 1
1. Μέσα στο έργο υπάρχουν στοιχεία που είναι χαρακτηριστικά σύμβολα των προσώπων. Μπορείτε να τα βρείτε και να αναφερθείτε στο συμβολισμό που κρύβουν;
Thinglink - σύμβολα θεών

1. Μέσα στο έργο υπάρχουν 3 μορφές. Ο Δίας, η Αθηνά και ο Ποσειδώνας. Μερικά σύμβολα που μπορούμε να εντοπίσουμε είναι:
Θεός | Σύμβολο | Επεξήγηση
 • Δίας | Αετός | Ο αετός συμβολίζει το θεϊκό δυνατό πουλί γι'αυτό έχει σημαντική θέση.
 • Αθηνά | Ελιά | Η ελιά συμβολίζει την ειρήνη, την γαλήνη, την νίκη στους αγώνες αντιας τον Πωσειδωνα , τον πολιτισμό , αλλά και την οικογενειακή ευτυχία .
 • Ποσειδώνας | Άλογο | Το άλογο συμβολίζει τα κύματα της θάλασσας ή των χειμάρων όταν καλπάζει και η χέτη του ανεμίζει.
 • Αθηνά Ι Μέδουσα Ι Στην ασπίδα της Αθηνάς ήταν το κεφάλι της Μέδουσας. Η Μέδουσα ήταν μια πολύ όμορφη θνητή. Την πολιόρκησε ο Ποσειδώνας, όμως διέπραξαν μια προσβολή προς την Αθηνά, ερωτοτρόπησαν μέσα σε ένα ναό της. Έτσι την τιμώρησε κανοντάς την τέρας ωστε να μην ξαναπολιορκηθεί. Αφού έγινε τέρας, είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
Όποιος την κοιτούσε πετρωνόνταν από το βλέμμα της. Όταν ο Περσέας σκότωσε τη Μέδουσα, πρόσφερε στη θεά το κεφάλι της ως δώρο και γι' αυτό και όπου πήγαινε την ακολουθούσε αυτό το κεφάλι. Γι' αυτό θεωρούνταν και σύμβολό της.
 • Ποσειδώνας Ι Δελφίνι Ι Το δελφίνι είναι σύμβολο του Ποσειδώνα επειδή σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή ο Ποσειδώνας ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Αμφιτρίτη. Εκείνη όμως δεν ήθελε τον Ποσειδώνα και αντιστάθηκε. Κατάφερε να ξεφύγει, βούτηξε στα γαλανά νερά της θάλασσας και χάθηκε.Εκείνος την έψαξε μα δεν μπόρεσε να την εντοπίσει. Μια μέρα καθόταν λυπημένος και σκεφτικός πάνω σ' ένα βράχο, τον πλησίασε ένα δελφίνι και τον ρώτησε γιατί ήταν στενοχωρημένος. Εκείνος του εξήγησε. Το θαλάσσιο πλάσμα υποσχέθηκε να βρεί την Αμφιτρίτη. Ταξίδεψε πολλές μέρες και τη βρήκε κοντά στην Αφρική στην περιοχή του Άτλαντα. Την πήγε στον Ποσειδώνα. Εκείνος χάρηκε τόσο πολύ που έκανε το δελφίνι αργότερα αστερισμό.
 • Αθηνά Ι Περικεφαλαία Ι Η περικεφαλαία συμβολίζει το μυαλό - σοφία. Έτσι έγινε σύμβολο της Αθηνάς αφού είναι η θεά της σοφίας.
 • Ποσειδώνας Ι Τρίαινα Ι Η τρίαινα είναι σύμβολο του Ποσειδώνα γιατί με αυτήν ''χτυπούσε'' τα κύματα.


2. Ποιες σκέψεις σας γεννιούνται καθώς βλέπετε τον πίνακα; Ποια συναισθήματα;
Ανατρέξτε στον κατάλογο της έκθεσης και με βάση τις πληροφορίες που θα συλλέξετε δημιουργήστε μια παρουσίαση με τον αρχαίο μύθο της φιλονικίας ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα.

Καθώς βλέπουμε αυτόν τον πίνακα σκεφτόμαστε πόσο πολύ θέλανε και οι 2 θεοί (Αθηνά - Ποσειδώνας) να δώσουν το όνομά τους στην πολη (Αθήνα) και πόσες υποσχέσεις έκαναν στους πολίτες. Η εικόνα μας βγάζει συναισθήματα όπως την αγωνία, την προσπάθεια, τον μόχθο, την κούραση.

Τα συναισθήματα που μας δημιουργήθηκαν είναι: απορία, γιατί η Αθηνά μαζί με τον Ποσειδώνα ενώ ο Δίας μαζί με τον πολύτιμο αετό του παρακολουθεί την μάχη ανάμεσα τους χωρίς κανένα ενδιαφέρον.

O μύθος της αρχαιότητας
Η Αθηνά και ο Ποσειδώνας διεκδικούσαν την ίδια πόλη. Ανέβηκαν λοιπόν στο βράχο της Ακρόπολης και ενώπιον των Αθηναίων αποφάσισαν ότι όποιος προσέφερε το ωραιότερο δώρο θα την αποκτούσε. Ο Ποσειδώνας χτύπησε σε μια πλευρά του λόφου με την τρίαινά του και αμέσως ανάβλυσε ένα πηγάδι. Ο λαός θαύμασε, αλλά το νερό ήταν αλμυρό σαν το νερό της θάλασσας, που κυρίευε ο Ποσειδώνας κι έτσι δεν ήταν πολύ χρήσιμο. Το δώρο της Αθηνάς ήταν ένα δέντρο ελιάς, κάτι που ήταν καλύτερο, μιας και παρείχε στην πόλη τροφή, λάδι και ξυλεία. Έτσι, κέρδισε τη μονομαχία η Αθηνά και ονόμασε την πόλη της Αθήνα.

Μια γυναίκα, που ονομαζόταν Αράχνη, καυχήθηκε κάποτε πως ήταν ανώτερη κι από την ίδια την Αθηνά, η οποία και την προκάλεσε σε μονομαχία. Η Αθηνά στο υφαντό της απεικόνιζε τη διαμάχη
με τον Ποσειδώνα για την Αθήνα, ενώ η Αράχνη περιγελούσε τα ερωτικά κατορθώματα των θεών του Ολύμπου. Οργισμένη η Αθηνά έσκισε το υφαντό της Αράχνης, ενώ η ίδια μην αντέχοντας την ντροπή, κρεμάστηκε. Η Αθηνά τη λυπήθηκε και χαλάρωσε τη θηλειά από το λαιμό της, την τιμώρησε όμως και τη μεταμόρφωσε στο έντομο αράχνη.


Σύγχρονη έκδοση
Η διαμάχη ανάμεσα στην Αθηνά και στον Ποσειδώνα
Η Αθηνά και ο Ποσειδώνας διεκδικούσαν την ίδια πόλη. Ανέβηκαν λοιπόν στο βράχο της Ακρόπολης και ενώπιον των θεών οι Αθηναίοι αποφάσισαν πως όποιος περάσει όλες τις δοκιμασίες θα κατακτούσε την πόλη. Οι αθηναίοι σαν έξυπνοι που ήταν , κάθε φορά που κάποιος προσπαθούσε να την κατακτήσει , όλο την πατούσε διότι τις πίστες αυτές κανένας δεν υις περνούσε .Ο Ποσειδώνας σαν θεός της άλασσας που ήταν , χτύπησε την τρίαινά του στην άκρη και έτσι κατάφερε να διώξει τους τόνους φωτιάς που κατευθήνονταν προς αυτόν . Ο λαός θαύμασε δεν πίστευε στα μάτια του πως ο άνθρωπος αυτός θα κατάφερνε να περάσει τη δοκιμασία ! Η Αθηνά πρόσφερε ελιές στα άγρια σκυλιά για να μην πάθει κακό , όσο περίεργω κι αν φαίνεται .Η τελαυταία δοκιμασία ήταν : όποιος θα πρόσφερνε την καλύτερη τροφή στον λαό , αυτός θα την αποκτούσε .Έτσι η Αθηνά πρόσφερε ελιές αλλά και προστασία στην πόλη ενώ ο Ποσειδώνας κρασί .
Αποστολή 2
3. Ανατρέξτε στον κατάλογο της έκθεσης και με βάση τις πληροφορίες που θα συλλέξετε δημιουργήστε μια παρουσίαση με τον αρχαίο μύθο της φιλονικίας ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα.

Παρουσίαση αρχαίου μύθου

4. Καταγράψτε τις διαφορές ανάμεσα στον αρχαίο ελληνικό μύθο και την απεικόνιση στην περίοδο της Αναγέννησης. Για ποιο/ους λόγο/ους πιστεύετε ότι υπάρχουν;

Σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό μύθο , ο Ποσειδώνας πρόσφερε αλμυρό νερό στη σύγχρονη ονομασία της πρωτεύουσας ''ΑΘΗΝΑ''. Στη συνέχεια , η παραλλαγή του μύθου έγινε στον Ποσειδώνα ο οποίος φαίνεται να προσφέρει ένα άλογο στην αρχή και μετά αλμυρό νερό, αλλά το νερό δεν ήταν χρήσιμο, διότι υπήρχε και η θάλασσα. Η ελιά πίστευαν πως ήταν χρησιμότερη γιατί μπορούσαν να δημιουργήσουν κρέμες με λάδι, να χρησιμοποιήσουν λάδι στα φαγητά.Αποστολή 3
5. Καταγράψτε τα επιχειρήματα της Αθηνάς και αυτά του Ποσειδώνα που δικαιολογούν την επιλογή της προσφοράς του κάθε Θεού στην πόλη, όπως φαίνονται στον πίνακα. Κινηματογραφήστε τα.

Το κείμενο για την βιντεοσκόπηση στο Τελλογλειο :
Zapping στα γεγονότα!!
Κ- Καλησπέρα σας! Είμαστε εδώ για να σας κρατήσουμε συντροφιά για.....
Ε- Για όσο πάει βρε παιδί μου . Πωωω!! Λες και δεν ξέρουν την αλήθεια. Θα μας δουν για …λεπτά !
Κ- Αυτά βρε δεν τα λέμε στον αέρα. Τέλος πάντων.
Ε-Σήμερα έχουμε ως συνήθως δύο από τα πιο φλέγοντα θέματα της εβδομάδας! Θα έχουμε αποκλειστικά το debate ανάμεσα στην Αθηνά και την Ποσειδώνια.
Κ-Επίσης θα δούμε πως μια κυρία υπερασπίστηκε την γειτόνισσά της την ώρα που την λήστευαν!
Κ- Ξεκινάμε;;
Ε- Βεβαίως.
Κ- Ας ξεκινήσει το debate . Ποιος θα μιλήσει πρώτος !!
Ε- Εγωωω!! Λοιπόν !! Βρισκόμαστε στο 2013 στο δρόμο μίας άγνωστης ακόμα πόλης που σε λίγο μπορεί να… έχει και όνομα !Εμείς παρακολουθούμε από πολύ κοντά την διαμάχη της Αθηνάς και της Ποσειδώνιας που προσπαθούν να δώσουν το όνομα τους στην πόλη.
Κ- Όχι την Κων/πολη! Την πολη που βρίσκεται στην Στερεά .. Και τώρα σειρά σας κυρίες μου!!
Π- Λοιπόν !! Ποιος θα ήθελε να είναι ντυμένος με τα πιο ωραία ρούχα σαν αυτούς;Με τις πιο ακριβες και διάσημες μαρκες;; Να έχει τα πιο καινούργια τεχνολογικά μέσα σαν αυτά ; Να παίζει οποίο όργανο θέλει ; Για να γίνουν όλα αυτά αρκεί η ψήφος σας. Ακόμα και αυτοί που δεν θα με ψήφίσουν, θα τα πάρουν, αν νικήσω! Όλα δωρεάν!!
Ε- Πάμε και στην πρόταση της Αθηνάς;;
Α- Εγώ δεν προσφέρω τίποτα ψεύτικο ή υλικό, μόνο αληθινά σας προσφέρω. Μια Ελιά για την ευημερία, φροντίδα, αγάπη, στοργή και ένα υλικό όχι όμως iphone και τέτοιες χαζομάρες παρά μόνο στέγη.
Κ- Παρακαλείστε να ρίξετε την ψήφο σας στην κάλπη αφού έχετε ακούσει τις προτάσεις και των δυο πλευρών.
Πλήθος- Τελειώσαμε!
Ε- Ώρα για την καταμέτρηση των ψήφων.
(ένα παιδί μας φέρνει ένα φάκελο)
Κ- Και η νικήτρια είναι η..
Ε- Η Αθηνά
π- Μα πως ;; Δεν γίνεται αυτό !!
Α- Γίνεται γίνεται!!
Π- εγώ προσέφερα τόσα ακριβά πράγματα και αυτή κέρδισε;;
Α- Ναι, γιατί εγώ πρόσφερα αλήθεια και κατάλαβα πως αυτοί οι ανθρωποι θέλουν φροντίδα ενώ εσύ πρόσφερες ψέματα, μόνο υλικά πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν το δίλημμα να επιλέξουν ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα! Στα ψυχικά και στα υλικά! Στα σημαντικά και στα ασήμαντα. Και φαίνεται πως πιστεψαν στην αλήθεια και στα σημαντικά.
Κ- Νομίζω πως ήρθε η ώρα να περάσουμε στο επόμενο θέμα!
Ε-Συμφωνώ!
Κ- Αααα και να μην ξεχάσω!! Ποσειδώνια αυτά μπορώ να τα κρατήσω;;
(νεύμα από την Ποσειδώνια για να δώσει το οκ!)
Κ-Το επόμενο θέμα μας είναι ο ηρωισμός.
Ε- Πάμε να δούμε πως μια κυρία υπερασπίστηκε την γειτόνισσά της την ώρα που την λήστευαν!
Κ- Με την βοήθεια της τεχνολογίας και της νέας εποχής, θα δούμε τρισδιάστατα την εικόνα της μάχης που τράβηξε ένας περαστικός με την φορητή του συσκευή.
(φοράμε γυαλιά)
κε- Ουάου
Ε- Είναι εκπληκτικά
Κ- (βηχαλάκι) Μην ξεφεύγουμε και από το θέμα μας!
Ε- Κοιτάξτε πως η γυναίκα που θέλει να αποκρούσει τον άντρα ετοιμάζεται να τον χτυπήσει με την δεξιά της γροθιά.
Κ- Εκπληκτικό έτσι;;
Ε- Παρατηρήστε τις λεπτομέρειες!
Κ- Έχω να κάνω μια δήλωση!
Ε-Ωχχ αυτό είναι που φοβόμουν!
Κ- Με την βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και της σύγχρονης πλέον εποχής μας καταφέραμε να δούμε την εικόνα τρισδιάστατα. Μπορούμε να παρατηρήσουμε πώς ο άντρας σέρνει την άτυχη γυναίκα από τα μαλλιά και πόσο ηρωικά επεμβαίνει η νεαρή της γειτόνισσα.
Ε -Εγω πιστεύω πως είναι μια πράξη αυτοθυσίας
ε- Πραγματικά πολύ γενναία. Μας δίνει ελπίδες ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθιρώπων δεν πέθανε.
(μετά από την συζήτηση)
κ-Νομίζω πως φτάσαμε και για σήμερα στο τέλος του Zaping στα γεγονόντα!
ε- Έτσι λοιπόν πρέπει σιγά, σιγά να σας αποχαιρετήσουμε
κ- θα είμαστε μαζί σας και πάλι στο επόμενο δελτίο..
ε- δεν ξέρουμε ούτε το πότε ούτε τι ώρα ούτε με ποιο θέμα θα εμφανιστούμε !
κ- Πάντως κάποτε θα τα ξαναπούμε!!
ε- ευχαριστούμε πολύ που μας παρακολουθήσατε! Thank you for watching! Στ'1Παρουσίαση αρχαίου μύθου και σύγχρονης επιχειρηματολογίας.


13. Peter Paulus Rubens

(Siegen, 1577 - Αμβέρσα, 1640) Η Αθηνά και ο Ηρακλής αποκρούουν τον Άρη

13.jpg
13. Peter Paulus Rubens Η Αθηνά και ο Ηρακλής αποκρούουν τον Άρη


Αποστολή 1
1. Περιγράψτε τον πίνακα για κάποιον που δεν βλέπει.
 1. Το κύριο θέμα αυτού του πίνακα είναι η πάλη και ο πόλεμος Στο κεντρικό μέρος του υπάρχουν 2 γυναικείες μορφές και 1 αντρική. Ο άντρας μπορούμε να καταλάβουμε πως είναι πολεμιστής από τα ρούχα του, τον θώρακα και την περικεφαλαία του. Αυτός ο άντρας λοιπόν έχει αρπάξει από τα μαλλιά μια γυναίκα που είναι ντυμένη με μια λεπτή χλαμύδα Στα πόδια της έχει ένα μωρό το οποίο προσπαθεί να γαντζωθεί πάνω της. Προφανώς είναι το παιδί της που είχε στην αγκαλιά της. Η δεύτερη γυναίκα είναι και αυτή ντυμένη με μια ελαφριά χλαμύδα. Προσπαθεί με την ασπίδα που έχει στο αριστερό της χέρι να αποκρούσει τον άντρα και με το ξίφος που έχει στο δεξί της χέρι να τον χτυπήσει. Γύρω τους υπάρχουν άνθρωποι, όρθιος είναι ο Ηρακλής ο οποίος προσπαθεί να χτυπήσει τον Άρη με το ρόπαλο του. Κάποιοι άλλοι είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος. Ο πίνακας έχει χρώματα κόκκινο, μπεζ και τιρκουάζ Ο πίνακας είναι ζωγραφισμένος με έναν πιο ελεύθερο τρόπο μιας και το σκηνικό και οι μορφές δεν αποτυπώνονται με πλήρη ακρίβεια.

2. Ποια ατμόσφαιρα αποπνέει το έργο; Ποια συναισθήματα σας δημιουργεί;
 1. Ο πίνακας μας δημιουργεί συναισθήματα όπως βία, πόνο, οργή, θλίψη μέσα από τον άγριο μάχη-πάλη που αποτυπώνεται στον καμβά και ιδιαιτέρα στις λεπτομέρειες .τόλμη γιατί ο Ηρακλή προσπαθεί να αποκρούσει ένα πολύ δυνατό θεό, τον Άρη.
 2. Αυτό το έργο είναι καταπληκτικό και μας δημιουργεί το συναίσθημα του φόβου, διότι αυτή η μάχη είναι πολύ άγρια και οι γυναίκες με δυσκολία αντιμετωπίζουν τη δύναμη του στρατιώτη.

Αποστολή 2
3. Αναζητήστε τον αρχαίο μύθο στη σελίδα της Βοήθειας : Ποιος είναι ο αρχαίος μύθος;
Ο Κύκνος προκαλούσε σε μάχη κάθε ξένο που έβλεπε. Έτσι έκανε και με τον Ηρακλή. Καθώς πολεμούσαν, τον Ηρακλή προστάτευε η Αθηνά ενώ τον Κύκνο ο Άρης μιας και ήταν ο πατέρας του. Ο Ηρακλής χτύπησε στον αυχένα τον Κύκνο και έτσι πέθανε. Μόλις ο Άρης είδε τον γιο του νεκρό όρμησε. Η Αθηνά έκανε το δόρυ του να αστοχήσει. Ύστερα ο Ηρακλής χτύπησε στο μηρό τον Άρη. Στ'1

4. Ανατρέξτε στον κατάλογο της έκθεσης πώς χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης τον αρχαίο μύθο;
Ποιο το μήνυμα του έργου; Εδώ βλέπετε ένα τμήμα του από τον τελικό πίνακα.
O ζωγράφος έβαλε αυτόν τον πίνακα μάλλον επειδή ήθελε να δείξει την καθημερινή ζωή τους που μάχονταν σκληρά και πολεμούσαν για να σωθούν και να σώσουν συνανθρώπους τους. Η ατμόσφαιρα που αποπνέει το έργο είναι θλίψη διότι δεν έχει κάτι χαρούμενο, όλα είναι λυπητερά. Στ'1

Αποστολή 3
5. Δημιουργήστε και παρουσιάστε - κινηματογραφηστε μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου.

Aφηγητής:Σε μια πόλη της Παλαιστίνης ο στρατός της, μάχεται με το στρατό του Ισραήλ.

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ώρα και λεπτό σκοτώνονται.

Παλαιστίνιος: Η γή είναι δική μας, δεν έχετε κανένα λόγο να μπαίνετε μέσα και να παίρνετε τα εύφορα μέρη!

Ισραηλίτης: Χιλιάδες χρόνια πρίν ήταν δική μας, αν θυμάστε καλά...

Παλαιστίνιος:Για ποιο λόγο θέλετε να πάρετε τα εδάφη μας;

Ισραηλίτης:Γιατί αυτά τα εδάφη ήταν κάποτε δικά μας.

Παλαιστίνιος:Από τη στιγμή όμως που τα κατακτήσαμε, είναι δικά μας.

Ισραηλίτης:Κι εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να τα πάρουμε πίσω.Θέλουμε να κάνουμε ένα δικό μας κράτος .

Παλαιστίνιος: Σταματήστε να μας ρίχνετε ρουκέτες!

Ισραηλίτης: Κι εσείς σταματήστε να μας απειλείτε τοποθετώντας εκρηκτικά σε δημόσιους χώρους.

Παλαιστίνιος:Εμείς το κάνουμε αυτό για να προστατευτούμε.

Ισραηλίτης:Εμείς θέλουμε να έχουμε το δικό μας κράτος και να είμαστε ανεξάρτητοι.

Παλαιστίνιος: Πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία ανάμεσά μας. Μπορούμε να ζήσουμε όλοι ειρηνικά

Ισραηλίτης:Αν σταματήσετε να πολεμάτε, θα γίνει αυτό.

Παλαιστίνιος:Αξίζει να κάνουμε μια προσπάθεια. Ας κάνουμε εμείς την αρχή.

(Αγκαλιάζονται)

Aφηγητής: Η ΕΙΡΗΝΗ τελικά άρχισε να κάνει τη δουλειά της. Υπάρχει ελπίδα...
66. Paolo Farinati


Εργαστήριο (Βερόνα, 1524 - 1606)
Ο Ηρακλής παλεύει με τη Λερναία Ύδρα με τη βοήθεια της Αθηνάς και του Ερμή


66.jpg
66. P Farinati Ο Ηρακλής παλεύει

Αποστολή 1
1. Αναζητή στε το μύθο του Ηρακλή που εικονίζεται στον πίνακα στη σελίδα της Βοήθειας.
Ο Ηρακλής γεννήθηκε σε μία πολύ παλιά εποχή .Ο Ηρακλής είναι ο μεγαλύτερος της μυθολογίας .
Γ ιός του Δία και της Αλκμήνης .Ήταν ο δυνατότερος και τα κατορθώματα του έμειναν για πάντα αξέχαστα .
Εξολόθρευσε άγρια θηρία και τέρατα.


2. Ποια ατμόσφαιρα αποπνέει ο πίνακας;
1.Ο πίνακας αποπνέει θάρρος γιατί ο Ηρακλής προσπαθεί να σκοτώσει ένα φοβερό τέρας. Επίσης δείχνει αλληλεγγύη και βοήθεια καθώς ο Ιόλαος, η Αθηνά και ο Ερμής καταλαβαίνουν την δύσκολη προσπάθεια του Ηρακλή και προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Και τέλος δείχνει συνεργασία αφού προσπαθούν όλοι μαζί να εξοντώσουν αυτό το τρομερό τέρας. Και επίσης συμβολίζει την προσπάθεια του Ηρακλή και να καταφέρει το σκοπό. Δηλαδή δεν τα παρατάει. Στ'1

Αποστολή 2
3. Ο μύθος του "ήρωα" υπάρχει σήμερα ή έχει καταρριφθεί;
Σήμερα έχουμε αντικαταστάτη και απομίμηση , κάποιοι θέλουν να μοιάσουν σε κάποιον τραγουδιστή ηθοποιό, ήρωα της σημερινής εποχής.
Υπάρχει και η άλλα μορφή ήρωα. Οι εθελοντικές οργανώσεις που βοηθάνε παιδιά η αστυνομία, η πυροσβεστική, ο στρατός,Η Ελένη έχει τις σημειώσεις που είχαμε κρατήσει πριν λίγο καιρό. Στ'1
Εγώ πιστεύω ότι οι "ήρωες" της σημερινής εποχής είναι οι γονείς μας και οι γιατροί που μας προστατεύουν ! (Βασίλης)

Αποστολή 3

4. Δημιουργήστε και παρουσιάστε - κινηματογραφηστε μια σύγχρονη εκδοχή του μύθου.

Θεοπούλα:Ax! Δαμιανέ μου έχω άσχημα νέα!Με απέλυσαν από την δουλειά μου.
Δαμιανός:Τι !!Αχ,Αχ,Αχ τι θα κάνουμε;
Θεοπούλα:Όχι μόνο αυτό. Ο Στράτος ζητάει το laptop νέας τεχνολογίας και η Ανίτα θέλει καινούρια γυαλιά Ray-Ban όμως αυθεντικά.
Στράτος:Μαμά, μου πηρές το laptop γι’ αυτό γύρισες αργά;
Ανίτα:Έμενα;Παρήγγειλες τα γυαλιά και την ισιωτική Bellisima;
Θεοπούλα:Λοιπόν μικρά μου παιδιά!Οι δυσκολίες σήμερα είναι πολλές. Σε λίγο δε θα έχουμε να φάμε. Μη ζητάτε πολλά πράγματα. Η μαμά θα σας παίρνει ότι μπορεί.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...
Διαδηλωτές:Δεν έχουμε να φάμε πια! Δεν έχουμε να φάμε! Δεν έχουμε να φάμε!
Παπακώστας:Α ρε Καραγιάννη τι βλακείες κάνεις;
Καραγιάννης:Κοίτα εγώ κυβερνάω και κάνω ότι γουστάρω
Παπακώστας:Μη φέρνεις αντιρρήσεις!Θα σε χτυπήσω με τη κοιλιά μου
Καραγιάννης:Δεν πειράζει,άστο.
Σαμπουρτζόγλου:Τι κάνετε;Συνεδριάζετε χωρίς εμένα;Ελπίζω πως όχι.
Παπακώστας:Μη φέρνεις αντιρρήσεις γιατί θα σε χτυπήσω με τη κοιλιά μου. Αντιλαβού;
Σαμπουρτζόγλου:Φοβάμαι κι όλας!ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ
Παπακώστας:Θέλεις να σε κάνω να φοβηθείς;
Σαμπουρτζόγλου:Μπαααα!Άστο
Καραγιάννης:Όλα τα προβλήματα σαν Λερναία Ύδρα έρχονται!Τι θα γίνει στη βουλή.
Αγανακτισμένοι:Δε θέλουμε Παπακώστα! Δε θέλουμε Καραγιάννη!
Παπακώστας:Χαχαχα! Όλοι εμένα θέλουν!Χαχαχα

Παπακώστας:Ουφ!Ίδρωσα!Άντε να εμφανιστώ στα εκατομμύρια των θαυμαστών μου!
Καραγιάννης:Τι λες εσύ; Mόνο εγώ έχω θαυμαστές.
Παπακώστας+Καραγιάννης:Τι λες εσύ τώρα;Θα σε μαυρίσω

1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑστο σπίτι

Θεοπούλα:Αχ Δαμιανέ μου έχω νέα να σου πω!
Δαμιανός:Για πε Θεοπούλα
Θεοπούλα:Μετά από πολύ ψάξιμο βρήκα επιτέλους δουλειά!
Δαμιανός:Αχ ευτυχώς Θεοπούλα!
Ανίτα και Στράτος:Τώρα μαμά θα είμαστε καλύτερα;
Θεοπούλα:Φυσικά παιδιά μου!

Ερωτηματολόγιο 2α
Ερωτηματολόγιο 2β