Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012 9:00 π.μ.
Ξαφνικά χτυπά η πόρτα και μπαίνει ο κ. διευθυντής, κρατώντας ένα κουτί. Νιώσαμε αγωνία, περιέργεια, φόβο, απορία έκπληξη, εκνευρισμό και ενθουσιασμό. Διαβάσαμε το σημείωμα που είχε πάνω το κουτί. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες. Επικοινωνήσαμε με το ΣΤ΄1 του 1ου Δημοτικού σχολείου της Νεάπολης με τηλεδιάσκεψη και μπήκαμε σε ένα wiki που είχε κάποιες πληροφορίες. Σκεφτήκαμε να ζητήσουμε πληροφορίες από:
1) τον διευθυντή
2) την κ. Μαριάννα
3) τον κούριερ
Νομίζουμε ότι το κουτί μπορεί να έχει μέσα:μια μπάλα, ένα μυθιστόρημα, λεφτά, μια φάρσα, στολίδια χριστουγεννιάτικα, χαρτάκια, μαγνητόφωνο, κουπόνια supermarket, έναν κωδικό, ένα τηλέφωνο, μια κάμερα ή μια βόμβα!!! (ΣΤ2)

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Λένε πώς τα όνειρα προβλέπουν το μέλλον έτσι έγινε και σήμερα ημέρα Δευτέρα, που ο καιρός ήταν συννεφιασμένος και ψυχρός το τρομαχτικό μου όνειρο πραγματοποιήθηκε μέσα στην σχολική μου αίθουσα. Κάποιοι ήταν γεμάτοι ενεργεία και κάποιοι χασμουριόντουσαν πάνω στα βιβλία.
Καθώς κάναμε μάθημα ήρθε από το πουθενά …….. δηλαδή η κυρία μας μάς εμφάνισε ένα τρομαχτικό κουτί που απεικόνιζε ένα πρόσωπο που μας έβγαζε την γλώσσα (Μας κορόιδευε δηλαδή) . Ήταν ένα καφέ κουτί που αποτελούνταν από τρία τρίγωνα .
Στην αρχή φοβηθήκαμε , μετά αρχίσαμε να περιεργαζόμαστε το κουτί Θέλαμε να το ανοίξουμε. Διάφορες σκέψεις έρχονταν στο μυαλό μας, η μία μετά την άλλη . Μετά την τρομάρα που πήραμε αφού το καλοσκεφτήκαμε, ενθουσιαστήκαμε ,είπαμε να το ανοίξουμε αλλά τελικά έπρεπε να ακολουθήσουμε τις οδηγίες .
Αφού μιλήσαμε, με τον υπολογιστή, με το Στ2 του 92ου σχολείου , μάθαμε ότι είχαν και αυτοί το ίδιο κουτί .Και εκείνοι ενθουσιάστηκαν. Πρέπει να μάθουμε τι έχει μέσα αυτό το μυστηριώδες κουτί.
Το κουτί μπορεί να περιέχει σερπατίνες, τα κλειδιά που μας ανοίγουν τις πύλες τις φαντασίας μας, μια καραμούζα, δηλητηριώδες αέριο, έναν ξύλινο κλόουν, διάφορα άχρηστα πράγματα και λεφτά.
Για να ζητήσουμε βοήθεια σκεφτήκαμε να ψάξουμε στο internet και να ρωτήσουμε τους γονείς ,τους δασκάλους και τους συμμαθητές μας. (ΣΤ1)

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Ρωτήσαμε παιδιά και δασκάλους για να μας δώσουν πληροφορίες για το κουτί που βρήκαμε μέσα στην τάξη.
Οι δάσκαλοι και τα παιδιά που ρωτήσαμε δεν μας έδωσαν κάποια στοιχεία για το κουτί .
Πρέπει να ενημερωθούμε από άλλους για να πάρουμε πληροφορίες.Πρώτα πρέπει να ρωτήσουμε και το Στ2 του 92ου σχολείου για να δούμε τι πληροφορίες είχαν πάρει αυτοί.
"Αλήθεια, παιδιά, έχετε βρει κάτι σχετικό με το κουτί; " (ΣΤ1)

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Σήμερα εξηγήσαμε στα δύο παιδιά που έλειπαν τι ακριβώς ζήσαμε χθες με το παράξενο κουτί. Τα παιδιά που έλειπαν είπαν ότι μπορεί να ήταν μια μηχανή του χρόνου ή ένα στυλό που μιλάει. Μια ομάδα παιδιών πήγε να ρωτήσει σήμερα τον κ. διευθυντή μήπως ξέρει κάτι για το κουτί. Σεβόμενος ο κ. διευθυντής, όπως είπε, το "απόρρητο της αλληλογραφίας" μας είπε ότι δεν μπορούσε να το ανοίξει για αυτό το έφερε κατευθείαν στην τάξη. Για το περιεχόμενο υπέθεσε ότι είναι κάτι σχετικό με κάποιο πρόγραμμα που κάνουμε, όπως αυτό με τη Φινλανδία ή κάποιο άλλο.
Τον άνθρωπο που έφερε το κουτί δεν μπορούμε να τον βρούμε
Μας μένει να ρωτήσουμε την κ. Μαριάννα. Αν δε γνωρίζει κι εκείνη, τι λέτε παιδιά να κάνουμε για να μάθουμε τι έχει το κουτί; (Στ2)

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012
Αγαπητό μου ημερολόγιο,
Σήμερα μιλήσαμε με τηλεδιάσκεψη την κυρία Μαριάννα.Τη ρωτήσαμε άμα αυτό το κουτi έχει στάλθει από το σχολείο του Ελσίνκι.Επίσης αν έχει σχέση με το Τελλόγλειο και την ρωτήσαμε αν το έστειλε η ίδια επειδή το σημείωμα έλεγε επάνω "άγνωστος Μ".Από τις απαντήσεις της καταλάβαμε ότι μπορεί να έχει σχέση με το Τελλόγλειο,ότι δεν το έστειλε αυτή ούτε το σχολείο απ'το Ελσίνκι.Είμαστε κόντα, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι,ούτε ποιος το έστειλε ούτε τι έχει μέσα. (ΣΤ2)

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Σήμερα διαβάσαμε κάποιες οδηγίες για το τι θα κάνουμε για να ανοίξουμε το κουτί. Όταν ακούσαμε το τραγούδι μέσα στο μουσείο
καταλάβαμε ότι έπρεπε να ζητήσουμε βοήθεια:
α.από ιστορικούς
β.από δασκάλους
γ.από αρχαιολόγους
Στη συνέχεια σκεφτήκαμε τρόπους που θα μπορούσαμε να εποικοινωνίσουμε μαζί τους :
Α) Μήνυμα ηλ. ταχυδρομείου
Β) Τηλεδιάσκεψη
Γ) Με επιστολή
Στη συνέχεια κάναμε ψηφοφορία για το αν ανοίξουμε μόνοι μας το κουτί ή με τη βοήθεια των Ιστορικών. Η πλειοψηφία αποφάσισε να το ανοίξουμε β)με τη βοήθεια των Ιστορικών της Τέχνης. (ΣΤ2)

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Μόλις μπήκαμε στην τάξη ανοίξαμε το wiki μας και από εκεί φτάσαμε εδώ και διαβάσαμε το κείμενο σας για να δούμε αν έχετε κάτι νεότερο για το κουτί. Αφού είδαμε ότι είχατε απάντηση, προχωρήσαμε και εμείς στο επόμενο αίνιγμα Το επόμενο βήμα ήταν να λύσουμε έναν περίπλοκο γρίφο, δώσαμε πιθανές λύσεις και ένα στοιχείο. Βρήκαμε ότι πρέπει να συμβουλευτούμε αρχαιολόγους, συγγραφείς και ιστορικούς, παλαιοντολόγους. Το στοιχείο είναι ότι τα αντικείμενά μέσα στο κουτί μπορεί να έχουν κάποια σχέση με ένα μουσείο.Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επικοινωνία χρησιμοποιώντας αλληλογραφία, e-mail,skype, twitter,sms. (Στ 1)


Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Τα κτίρια που σκεφτήκαμε "με τα φωτεινά παράθυρα" είναι: τράπεζα, μουσείο, πανεπιστήμιο, εκκλησία, σχολείο, θέατρο, δημαρχείο, ωδείο, βιβλιοθήκη , διαμέρισμα, αστυνομία και νοσοκομείο. Άλλα τελικά, ακολουθώντας το λινκ καταλήξαμε ότι ήταν η Βουλή . Εκεί μιλάνε, ψηφίζουν, νομοθετούν, διαχειρίζονται οικονομικά, λύνουν προβλήματα, αποφασίζουν. Και έτσι καταλήξαμε στο να ψηφίσουμε.Το δίλημμα ήταν να το ανοίξουμε ή να περιμένουμε .Τελικά μετά την ψηφοφορία : 13 ψήφοι ανοίγουμε, 6 ψήφοι περιμένουμε, αποφασίσαμε να ....το ανοίξουμε. (ΣΤ 1)


Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Αυτό το κουτί ήρθε στη τάξη μας με παράξενο τρόπο. Το μυστήριο ξεκίνησε... Με μια λέξη θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μυστηριώδες κουτί. Όταν το ανοίξαμε πήρε ο καθένας από μισή ζωγραφιά και έψαχνε να βρει το ταίρι του.Η επόμενη κίνηση είναι να βρούμε τι σημαίνουν για μας αυτές οι ζωγραφιές. Ανακαλύψαμε ότι δεν είχε κάτι το παράξενο. Απλώς έκρυβε πολλά μυστικά ολόκληρης της Ευρώπης.
Νιώσαμε έκπληξη διότι δεν περιμέναμε να έχει κάτι τέτοιο μέσα. Όταν ανοίξαμε το κουτί μερικοί δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά οι περισσότεροι ενθουσιάστηκαν για το εσωτερικό του. Μας δημιουργήθηκε περιέργεια για το πρόσωπο που απεικονίζεται στο κουτί. Λυπηθήκαμε γιατί τελείωσε η εξερεύνηση του κουτιού αλλά νιώσαμε και ανυπομονησία για το τι θα ακολουθήσει. Στη συνέχεια θα δούμε τι σημαίνουν αυτές οι ζωγραφιές.Υποθέτουμε ότι θα επικοινωνήσουμε με έναν ιστορικό, μέσω e-mail ή γράμματος και θα ζητήσουμε πληροφορίες σχετικά με τις εικόνες. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι' αυτό που κάνουμε.(ΣΤ 1)

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Σήμερα ήταν η μεγάλη μέρα. Ήρθαμε σε επαφή με το μυστηριώδες κουτί. Λίγο πριν κάνουμε τηλεδιάσκεψη ενώσαμε τα θρανία ώστε να φαινόμαστε όλοι για να να το ανοίξουμε. Νιώθαμε αγωνία,άγχος αλλά και είχαμε περιέργεια για το τι υπήρχε μέσα στο κουτί.
Η τηλεδιάσκεψη ήταν συναρπαστική.Να μπορείς να δεις τον άλλον μέσα από μια οθόνη,αυτή είναι η σημερινή τεχνολογία!
Είχε μέσα ένα χάρτινο παζλ.Ο καθένας μας πήρε από ένα κομμάτι και σχηματίσαμε ζευγάρια.Όλα τα κομμάτια απεικόνιζαν πίνακες ζωγραφικής, μάλλον από την Αναγέννηση.Όμως το μυστήριο δε λύθηκε ακόμα...! (ΣΤ 2)

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Τα πράγματα που μας ήρθαν στο μυαλό όταν ακούσαμε την λέξη μουσείο ειναι τα εξής : τέχνη ,γνώσεις,γλυπτά,εικόνες,
μικρά αντικείμενα της παλιάς εποχής,τουρίστες,αγάλματα,ιστορικούς,αρχαιολόγους,ιστορία,αναγέννηση,επιστήμες ,πορτρέτα και μνημεία.
(1η ομάδα ΣΤ1)


Παρασκευή 14-12-2012
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Σήμερα κατεβήκαμε για 4 ώρες στους υπολογιστές και ο κύριος μας έδειξε πως να κάνουμε εννοιολογικούς χάρτες.Τότε οι ιστορικοί της Τέχνης έκαναν έναν εννοιολογικό χάρτη για την Αναγέννηση ενώ οι μαθητές έκαναν έναν εννοιολογικό χάρτη για το Μουσείο (Στ2).

Δευτέρα 17-12-12
Αγαπημένο μου ημερολόγιο,
Ακολουθώντας τις οδηγίες και φθάνοντας στην ''πηγή'', ανακαλύψαμε την πολιτιστική ταυτότητα της τέχνης. Μετά από μια συζήτηση καταλήξαμε πως η τέχνη χωρίζετε σε κατηγορίες. Αφού ενώσαμε στοιχεία με το κουτί ανακαλύψαμε πως το κουτί δεν αφορά την γεωγραφική, ιστορική, την αρχαιολογική και άλλες τέχνες παρά μόνο την τέχνη του πίνακα, δηλαδή την ζωγραφική! Μένει να ανακαλύψουμε πράγματα για τους πίνακες του κουτιού όπως:
1.Ποιος τους δημιούργησε;
2.Που;
3.Ποια εποχή;
4.Τι εκφράζει;
Η ιστορία των ντετέκτιβ συνεχίζεται......

Στο παρακάτω wordle αναφέρουμε τις μορφές τέχνης και τις εποχές που "δεν είναι" οι εικόνες στο μυστηριώδες κουτί
Wordle: τέχνη
Wordle: τέχνη


Επίσης είναι έτοιμος ο συννεφοχάρτης της Αναγέννησης

ιστορικοί Στ'1