Επιστημονική μυθο-φαντασία
Πριν ξεκινήσετε :

  • Παρουσίαση της δουλειάς στις ..... (ορίστε ημερομηνία που θα παρουσιάσετε την εργασία σας)
  • Χρησιμοποιήστε τη σελίδα της Βοήθειας, όποτε χρειάζεται.
  • Πριν δημιουργήσετε την ψηφιακή σας αφήγηση συμπληρώστε το Ερωτηματολόγιο 2α, στο τέλος της σελίδας σας. Μετά το τέλος της αφήγησης ζητήστε από τις άλλες ομάδες να απαντήσουν στο Ερωτηματολόγιο 2β, επίσης στο τέλος της σελίδας σας.

15. Pietro Testa

(Lucques, γύρω στο 1611/1612 - Ρώμη, 1650) Η Ακαδημία της Ζωγραφικής
15. Pietro Testa  Η Ακαδημία της Ζωγραφικής.jpg
15. Pietro Testa Η Ακαδημία της Ζωγραφικής


Αποστολή 1
1. Περιγράψτε το έργο σε κάποιον τυφλό.
Aυτός ο πίνακας είναι σχεδόν παρόμοιος με την σχολή των Αθηνών. Δηλαδή είναι ένας χώρος που πολύ άνθρωποι μιλούν. Κάποιοι έιναι όρθιοι και κάποιοι κάθονται. Μπροστά διακρίνονται όλοι άνθρωποι. Επίσης ανάμεσα τους υπάρχουν τρία αγάλματα. Πίσω υπάρχουν επίσης αγάλματα θεών και κάτω στις πορτες και από επάνω από τις πόρτες, επίσης μέσα στις πόρτες υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που περιμένουν να εισέλθουν.(Γιώργος Μ.)

Σε αυτην την εικονα παρατηρω μια σχολή (ακαδημια) και πολλους ανθρωπους να συζητανε ειτε καθιστοι ειτε ορθιοι .Πάνω από τις πυλές υπάρχουν αγαλματα όπως και ανάμεσα τους. Καρά την γνώμη μου τα ασυναισθήματα αυτών των ανθρώπων είναι χαρά γιατί συναντιούνται, ενθουσιασμο για την όψη του κτιρίου ενώ τα δικά μου συναισθήματα είναι θαυμασμός για αυτά τα ωραία αγάλματα.(Γιώργος Ρ.)


Βλεπω ενα μεγαλο κτιριο που μεσα εχει πολλους ανθρωπους. Μέσα στο κτίριο έχει πολλα αγάλματα. Αυτοί οι άνθρωποι συζητάνε για κάποια θέματα.(Αιμιλιάνο)

Αυτός ο πίνακας απεικονίζει ένα χώρο όπου παράγεται γνώση. Οι άνθρωποι φοράνε χυτώνες και άλλα ρούχα της εποχής. Ο χώρος είναι στολισμένος με μαρμάρινους κίονες. Επίσης έχει τρία αγάλματα που στην εποχή εκείνη τα ονόμαζαν κόρες. Οι άνθρωποι σηζητούσαν για διάφορα θέματα. Άλλη μια καλή πληροφορία είναι ότι ο χώρος εκεί έχει τρεις μαρμάρινες πύλες.(Στ2)

2. Όλα όσα υπάρχουν στον πίνακα είnαι συμβολικά. Ανατρέξετε στον κατάλογο για να δείτε την άποψη του ζωγράφου για τη θέση του καλλιτέχνη απεικονίζει στον πίνακα. Ποια είναι τα τρία στάδια από τα οποία περνά ένας καλλιτέχνης;

Αντιγραφή των δασκάλωνΑντιγραφή της φύσηςΑυτονομία


Αποστολή 2
3. Δημιουργήστε ένα διάγραμμα με αναφορά στα : σκύλος, Κρίση, Προοπτική, Μαθηματικά, Ευτυχία, Αλέξανδρος, Αριστοτέλης, Αθηνά και αιτιολογήστε τη σχέση που έχουν μεταξύ τους.


Ο σκύλος συμβολίζει την επιθυμία και την ζήλια. Η ανθρώπινη μορφή συμβολίζει την Κρίση. Δεξιά, η Κρίση συνοδεύεται από την Προοπτική. Η αριστερή ομάδα στον πίνακα είναι γύρω από τα Μαθηματικά. Δεξιά κάτω από το άγαλμα είναι η Ευτυχία. Ο Αλέξανδρος παρακολουθεί τη διάλεξη του Αριστοτέλη. Και το άγαλμα της θεάς Αθηνάς συμβολίζει την αλήθεια της θεϊκής σοφίας.


4. Ο καλλιτέχνης βασίστηκε στο εργο Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ. Tα πρόσωπα.
Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές μπορείτε να ανακαλύψετε στους πίνακες;

ΔΙΑΦΟΡΕΣ
ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ
ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΥΛΟΣ

Ομοιότητες
Αυτές οι εικόνες μοιάζουν πολύ όπως έχουν μόνο και τις διαφορές τους. Στο πρώτο κείμενο θα δούμε ότι έχουν και οι δύο παιδιά,γυναίκες και άνδρες. Οι άνθρωποι αυτοί φοράνε φτωχά ρούχα. Επίσης οι δύο αυτές εικόνες έχουν αγάλματα που απεικονίζουν θεούς. Μερικά από αυτά τα αγάλματα βρίσκονται στις καμάρες που έχουν και οι δύο επίσης.
Διαφορές
Οι διαφορές αυτών των δύο έργων είναι ότι η Σχολή των Αθηνών είναι έγχρωμη ενώ η Ακαδημία της Ζωγραφικής όχι. Επίσης η Ακαδημία της Ζωγραφικής έχει περισσότερο κόσμο. Η Σχολή των Αθηνών δεν έχει σκύλο ανάμεσα αλλά ούτε έξω από το πλήθος. Ένα ακόμα πράγμα που δεν είναι μέσα στο πλήθος.(Γιώργος Ρ.)Αποστολή 3
5. Αν σας καλούσαν να τοποθετήσετε στον πίνακα στη θέση των φιγούρων που έχει ζωγραφίσει ο ζωγράφος σύγχρονες προσωπικότητες, ποιες θα επιλέγατε να βάλετε; και γιατί;

Αν έδιωχνα αυτές τις μορφές που έχει ο πίνακας, θα έβαζα μαθητές που ήρθαν για να δουν την Ακαδημία της αΖωγραφικής, για να παρουσιάσουν ζωγραφιές που έχουν ετοιμάσει. (Αιμιλιάνο)


Αν θα έδιωχνα τα πρόσωπα θα έβαζα παιδιά να παρακολουθούν τους δασκάλους τους με συγκέντρωση αλλά κάπου κάπου θα είχαν και την αφασεία τους.(Γιώργος Μ.)


Οι σύγχρονες προσωπικότητες που θα έβαζα θα ήταν παιδιά με τις τσάντες τους να πηγαίνουν να μορφωθούν. Αλλά θα έβαζα και γονιούς για να δείξω ότι τα μικρότερα παιδιά να τα πηγαίνουν αύτοι.(Γιώργος Ρ.)


80. Raffaello Sanzio

(Urbino, 1483 - Ρώμη, 1520)

Ο Αλέξανδρος κατεβαίνει στη θάλασσα, μέσα σε έναν γυάλινο θάλαμο
80. Raffaello Sanzio Ο Αλέξανδρος κατεβαίνει στη θάλασσα.jpg
80. Raffaello Sanzio Ο Αλέξανδρος κατεβαίνει στη θάλασσα, μέσα σε γυάλινο θάλαμο

Αποστολή 1
1. Περιγράψτε το έργο σε κάποιον που δε βλέπει.
Αυτή η εικόνα απεικονίζει ένα λιμάνι με καράβια, ψάρια και στο κέντρο τους τον Μέγα Αλέξανδρο μέσα σε έναν γυάλινο θάλαμο και αριστερά ένα πελώριο κάστρο με χωρικούς και στρατιώτες. Τα συναισθήματα του Μ.Αλεξάνδρου είναι θαυμασμός και χαρά που βρίσκεται μέσα σε αυτόν τον θάλαμο. Τα δικά μου είναι ενθουσιασμός για το πως βρέθηκε ένας γυάλινος θάλαμος εκέινη την εποχή.(Γιώργος Μ.)

Σε αυτή την εικόνα βλέπω 9 καράβια που είναι στο νερό, βλέπω κάτι στρατιώτες που μπένουν σε ένα κάστρο.(Αιμιλιάνο)

Αυτό το σχέδιο αναπαριστά μάλλον ένα επεισόδιο της θρυλικής ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Ο θρύλος λέει ότι σπρωγμένος από την επιθυμία του να ανακαλύψει τον κόσμο, αποφάσισε να κατέβει στον βυθό της θάλασσας γλιστρώντας στο εσωτερικό ενός σιδερένιου κλουβιού, μέσα στο οποίο είχε εισαγάγει ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο για να του επιτρέπει να αναπνέει και έτσι να μπορεί να βλέπει!!!!!!!(στ2.)


Σε αυτήν την εικόνα βλέπω τον Μ. Αλέξανδρο μέσα σε μια γυάλινη μπάλα να παρακολουθεί τον βυθό της θάλασσας και από γύρω του να υπάρχουν τα καράβια της εποχής. Στην ακτή υπάρχουν χωρικοί που κουβαλούν σακιά και στρατιώτες που τους επιβλέπουν κοντά σε ένα κάστρο.(Γιώργος Ρ.)

2. Ανακαλύψατε τα χαμένο ημερολόγιο του Μ.Αλεξάνδρου. Στο πάνω μέρος της σελίδας 345 υπάρχει αυτό το σχέδιο αλλά το κείμενο από κάτω έχει μισοσβηστεί. Μπορείτε να το ξαναγράψετε αναλαμβάνοντας το ρόλο του Μ.Αλεξάνδρου;


... Έτσι ετοιμαστήκαμε και πήγαμε να πολεμήσουμε τους πειρατές με την καινούρια πολεμική μηχανή. Αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη γυάλινη μπάλα η οποία έχει τζάμι αλεξίσφαιρο.
Μέσα στη μάχη εμείς που ήμασταν μέσα στη μπάλα πέσαμε στη θάλασσα. Τα πλοία των πειρατών βούλιαζαν το ένα μετά το άλλο αλλά τελικά η μπάλα μας δεν άντεξε και έσπασε. Βρισκόμουνα με ένα φίλο μου ο οποίος πέθανε καθώς η μπάλα βούλιαξε μαζί του. Εγώ γλίτωσα και στο τέλος νικήσαμε.
Πο, πο! Δεν το πιστεύω πως πήρα μέρος σε μια τέτοια μάχη.Είμαι κατενθουσιασμένος.
(Γιώργος Ρ)

Θα πάρω 9 καράβια και θα πάω να κατακτήσω μια καινούρια χώρα. Θα μπω στο κάστρο απο πίσω, άλλα και από μπροστά.

Σήμερα βρέθηκα κλεισμένος σε ένα σιδερένιο κλουβί κάτω στον βυθό της
θάλασσας. Πιο πάνω παρατηρούσα μια ναυμαχία.(στ2)
Αποστολή 2
3. Ανατρέξτε στον κατάλογο της έκθεσης και αντλήστε πληροφορίες για το έργο, τις οποίες θα παρουσιάσετε σε ένα κείμενο με 30 λέξεις.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήθελε να ανακαλύψεις τον κόσμο και έτσι κατέβηκε να εξερευνήσει τον βυθό μέσα σε μία γυάλινη μπάλα και έτσι έβλεπε όλα τα είδη της θάλασσας.(Γιώργος Μ.)


4. Τι είναι αυτό που σας εντυπωσιάζει στο έργο; γιατί;

Αυτό που με εντυπωσιάζει στο έργο είναι το ότι Ραφαήλ έχει κανει όλα τα σχέδια όπως το καράβι ή το κάστρο ή τους ανθρώπους λες και είναι όλα μέσα στη θάλασσα γιατί σε όλους τους άλλους πίνακες υπάρχει μια δομή στο ότι το καράβι θα είναι στη θάλασσα και οι άνθρωποι στην στεριά.(Γιώργος Μ.)


Αποστολή 3
5. Κινηματογραφήστε μια αδική σας εκδοχή με αφορμή τον πίνακα, αφού καταγράψετε το σενάριο πρώτα.

Ένα ζευγάρι, ο Πάρις και η Ελένη θέλουν να πάνε ταξίδι τ στη ζούγκλα και παίρνουν μαζί τους και τον φίλο τους Θεμιστοκλή. Και οι τρεις τρελαίνονται για ταξίδια

Υπ: Καλησπέρα! Είμαι ο Αλέξανδρος, υπεύθυνος του ταξιδιωτικού γραφείου. Τι θα θέλατε παρακαλώ;
Ελ: Γεια σας θα θέλαμε να μας προτείνετε ένα μέρος για ;ένα ταξίδι.
Υπ: Πολλοί μου έχουν κάνει αυτή την ερώτηση. Μου αρέσουν οι περιπέτειες και τα ταξίδια. Γύρισα όλο τον κόσμο και … σας προτείνω τη ζουγκλα
Ελ: Ναι!!!!! Θα θέλαμε να κλείσουμε ραντεβού να τα πούμε από κοντά.
Υπ: Για πότε προγραμματίζετε το ταξίδι;
Ελ : Για 27 Ιουνίου με 20 Ιουλίου.
Υπ: ΟΚ. Καλό σας βράδυ.
.......
(το άλλο πρωί το ζευγάρι πηγαίνει στο ταξιδιωτικό γραφείο μαζί με τον φίλο τους)

Πα: Να ‘μαστε!! Η κοπέλα που σας πήρε χθες τηλέφωνο (δείχνει την Ελένη)
Υπ: Μάλιστα. Είναι όλα έτοιμα. Οι σταθμοί σας, τα μέρη που θα πάτε, τα εισιτήριά σας
Πα: Μπορείτε να μας τα δώσετε?
Υπ: Μάλιστα.
Πα: Φέραμε βλέπετε και το φίλο μας. Θα έρθει μαζί μας.
Υπ: Μάλιστα. Ορίστε. Στις 3:00 να είστε στο αεροδρόμια. Στις 5 θα φύγει το αεροπλάνο.
..........
( Οι τρεις φίλοι φτάνουν στο αεροδρόμιο με τις βαλίτσες τους)

Κε: Άντε, ανεβαίνουμε?
Πα: Ναι!!!!!!!!
..........
( Μετά από ώρες το αεροπλάνο προσγειώνεται)
Ελ: Βρε παιδιά, τρελοί είμαστε? Τι ήρθαμε στη ζούγκλα, αφού δεν έχει ξενοδοχεία?
Πα: Τώρα μας το λες? Ω ρε φίλε, τώρα θα κοιμηθούμε όλοι έξω!( Χτυπά το μέτωπό του απογοητευμένος)
( Εξερευνούν τον τόπο όλη μέρα, βρίσκουν ζώα, τρώνε φρούτα από τα δέντρα και το βράδυ βρίσκουν έναν Ινδιάνο με ένα καζάνι με βραστό νερό να χορεύει και να τραγουδά γύρω. Ξαφνικά, βλέπει τους φίλους...)....
Ιν: Οοοο, φιλαλάκια (δείχνει τον Θεμιστοκλή). Μπανάκι θες?
Θε: Πε, τι λέει αυτός?
( Ο Ινδιάνος του πιάνει το χέρι και τον βάζει μέσα στο καζάνι. Χορεύοντας και τραγουδώντας του βάζει ότι υλικό χρειάζεται για να φτιάξει ένα φαγητό)
Θε: Καλέ, λίγο ζεστό δεν είναι το νερό?, Σαν τζακούζι!!!
Ελ: Πάρη, πάμε να φύγουμε, αυτός θα μας κάνει σούπα!!!
Πα: Ναι, πάμε.
.............
(Αφού έχουν εξερευνήσει όλη τη ζούγκλα, παρατώντας τα πράγματά τους, μπαίνουν στη θάλασσα και προσπαθούσαν πάνε σε ένα μέρος που ζούσαν άνθρωποι κολυμπώντας)
Ελ: Αν και το νερό είναι κρύο, αν και αυτό δεν είναι ταξίδι , αν και δε μπορώ εδώ,
θέλω να φύγω!!!!
Πα: Ε, τι θες να πάμε κολυμπώντας?
Ελ: Έστω!
...........
( Μετά από ώρες κολύμβησης, κάτι γίνεται...)
Ελ:ΑΑΑΑΑ!!!! Ένας καρχαρίας!
Πα: Κολύμπα πιο γρήγορα!
..................
( Μετά από μία ώρα κολύμβησης, φτάνουν στην Κρήτη)
Ελ: Επιτέλους, φτάσαμε κάπου. Άντε, βρες ένα δωμάτιο. Καλή η περιπέτεια, αλλά η άνεσή μας καλύτερη!


78. Peter Paulus Rubens

(Siegen, 1577 - Αμβέρσα, 1640) Η αρπαγή της Ελένης
78. Peter Paulus Rubens Η αρπαγή της Ελένης.jpg
78. Peter Paulus Rubens Η αρπαγή της Ελένης


Αποστολή 1

1. Ποια ατομόσφαιρα αποπνέει ο πίνακας; Τι συναισθήματα σας γεννιούνται;

O πίνακας μου αποπνέει ατμόσφαιρα μόχθου γιατί όλη η σκηνή είναι άγρια. Επίσης τα συναισθήματα που μου δημιουργούνται άμα θα τα χαρακτήριζα με ένα χρώμα δε ξέρω πιο θα ήταν μάλλον το μαύρο ή το σκούρο μπλέ, πάντως θα ήταν σκούρο δηλαδή μόχθος.(Γιώργος Μ.)

Η ατμόσφαιρα που αποπνέει ο πίνακας είναι τρομακτική και τα συναισθήματα που μου γεννιούνται είναι φόβος και θλίψη, επειδή σκοτώνονται αυτοί οι άνθρωποι για να κρατήσουν την ωραία Ελένη .

2. Περιγράψτε τον πίνακα με όχι περισσότερες από 30 λέξεις.

Ο πίνακας μας παρουσιάζει 10 μορφές οι 9 άντρες και η μία γυναίκα (την Ελένη). Μερικοί άντρες Προσπαθούν να απαγάγουν την Ελένη και οι άλλοι προσπαθούν να την σώσουν όλα αυτά γίνονται σε ένα καράβι.(Γιώργος Μ.)

Αυτός ο πίνακας σύμφωνα με την αφήγηση του Ομήρου στην Ιλιάδα αναπαριστά την αρπαγή της ωραίας Ελένης από τον Τρώα πρίγκιπα Πάρη.[στ2]

Αυτός ο πίνακας αποικονίζει 9 άντρες που μαλώνουν για το ποιος θα πάρει την ωραία Ελένη.

Αποστολή 2

3. Ποια τα συναισθήματα της γυναίκας του πίνακα; Φανταστείτε ότι είναι μια σκηνή από κινηματογραφική ταινία και παγώνει η εικόνα. Η γυναίκα ζωντανεύει και βγαίνει από την οθόνη. Καταγράψτε το μονόλογό της καθώς αφηγείται την ιστορία της.

Τα συναισθήματα της είναι φόβος και τρόμος. Ο μονόλογος της θα ήταν.
Ήμουν μία κανονική γυναίκα όταν ήμουν στη Σπάρτη μέχρι που ήρθαν και με έκλεψαν. Τότε η ζωή έγινε εφιάλτης, συνέχεια πόλεμοι. Σε αυτόν τον πίνακα είναι όταν οι άνθρωποι από την Ελλάδα ήρθαν να με πάρουν πίσω. Τότε αφού μπόρεσαν να με πάρουνε ξανά οι Τρώες οι Έλληνες κυρηξαν πόλεμο.(Γιώργος Μ.)

Αποστολή 3

4. Ο πίνακας είναι η μέση ενός μυθολογικού κύκλου. Αφού συμβουλευτείτε τον κατάλογο της έκθεσης αναζητήστε τους μύθους που κρύβονται πίσω από τον πίνακα (πριν και μετά τη σκηνή που απεικονίζεται) και αφηγηθείτε τους δημιουργώντας 2 μικρές ταινίες μία για το πριν και μια για το μετά.

Η ωραία Ελένη είχε πάει μια βόλτα με την βάρκα μαζί με άλλους έξι άντρες αυτή η βόλτα όμως εξελίχτηκε σε εφιάλτη αφού οι Τρώες ήρθαν να την κλέψουν. •Και έτσι έγινε την έκλεψαν. Τότε ο Μενέλαος ξεσήκωσε όλη την Ελλάδα να παν να πάρουν την Ελένη πίσω αλλά και να κατακτήσουν την Τροία (Γιώργος Μ.)


Ερωτηματολόγιο 2α
Ερωτηματολόγιο 2β